Susanna Kallur redo för helgens inomhus-SM. Foto: Emil Langvald/TT

”OS finns i bakhuvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge springer Susanna Kallur utan hinder. Men efter helgens SM är allt fokus på 100 meter häck.

Susanna Kallur, 35, slår sig ner vid podiet i Atleticum inför helgens inomhus-SM. Hon har goda minnen från friidrottshallen i Malmö, även om hon för några dagar sedan inte hade järnkoll på det där minnet.

– Jag har svårt att komma ihåg sådant där. Jag har ett guld på 60 meter just från Malmö 2005, säger Susanna Kallur och skrattar.

Dalarna – Susanna Kallur

Se mer: Samlade artiklar och inslag med Susanna Kallur

Fjärde comebacken

Hon är den sista som är kvar på friidrottsbanorna från 2000-talets gyllene generation. Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft, Christian Olsson och Stefan Holm har alla avslutat sina karriärer – Susanna Kallur vägrar låta en skada sätta punkt. Kallur är nu inne på sitt fjärde comebackförsök sedan skadeeländet började utomhussäsongen 2008.

– Det har varit olika typer av problematik alla gånger jag försökt göra comeback.

I höstas var det smärtsignalerna som slog bakut och det har funnits en rädsla att smärtorna ska komma tillbaka i det högra underbenet efter loppen i år.

-Efter första tävlingen hemma i Falun var jag lite skraj att det skulle komma tillbaka, men nu har det släppt helt och hållet. Nu känner jag mig bara så otroligt glad att det funkar. Nu är all oro borta, säger Kallur till TT.

SM på lördagen blir Kallurs tredje och sista inomhustävling på 60 meter slätt. Därefter riktar hon och tränaren Torbjörn Eriksson allt fokus mot 100 meter häck till sommaren.

– Vi har pratat om att springa sparsamt med häck och prova något enstaka lopp. Smyga in det och bara känna på det till en början, säger Kallur.

”En bra resa dit”

När tävlingsdebuten på 100 meter häck sker är oklart. Några tankar på EM i Amsterdam i juli, fem veckor före OS, har Kallur inte i nuläget.

– Jag är inte så långt fram i planeringen över huvud taget. Allt beror på hur det känns att springa häck. Jag har ju inte provat det än. Jag kan inte ge något svar på det, säger 35-åringen från Falun.

TT: Hur ofta tänker du på OS i Rio de Janeiro?

– OS finns i bakhuvudet mest hela tiden. Det är inget jag aktivt tänker på, men det bara finns med där. Sedan är det viktiga för mig att bara försöka fokusera på varje dag, så att man gör en bra resa dit.

Susanna Kallurs skadehistorik

2008: Skadad under utomhussäsongen, stressfraktur, sprang ändå OS i Peking, föll i semi. På hösten en stor operation i underbenet.

2009: Rehabträning.

2010: Comebackförsök 1: Maj i Palafrugell, Spanien. Juni i New York, Diamond League, topptid på 100 m häck (12,78). Sprang lag-EM. Därefter nya skadeproblem.

2011: Rehabträning.

2012: Ny stor operation i underbenet. Rehabträning.

2013: Födde dottern Majken. Rehabträning.

2014: Comebackförsök 2: Tävling i Leksand 100 meter slätt. SM, 100 meter slätt (försök + final). Nya skadeproblem. Rehabträning och uppbyggnadsträning.

2015: Comebackförsök 3: 31 januari i Karlsruhe, 60 m häck. Nya skadekänningar. Rehabträning och uppbyggnadsträning resten av året.

2016: Comebackförsök 4: Falun, 60 meter slätt, två lopp (7,42 och 7,45 sekunder). Tillbaka i landslaget vid Nordenkampen i Växjö och sprang 60 meter på 7,35. Springer distansen på inne-SM i Malmö på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Susanna Kallur

Mer i ämnet