Bornvanten från Falun kan vara flera hundra år äldre än man trott. Foto: Dalarnas Museum/ SVT

Upphittad vante är 500 år

Uppdaterad
Publicerad

En stickad vante som påträffades i en slagghög vid ett husbygge i Falun på 1970-talet har visat sig vara äldre än man trott. Med kol14-metoden har man nu kunnat fastställa att vanten är från 1500-talet.

I en blåskimrande monter i golvet på Dalarnas museum ligger den stickade vanten. Hittills har man trott att den kommer från slutet av 1600-talet. Nu visar det sig att ingen burit den sedan 1500-talet.

Kol14-analys

– Vi har skickat en ytterst liten del av vanten på analys med C14-metoden. Den är sannolikt snarast från mitten på 1500-talet, det går inte att få fram exakta årtal, säger Eva Carlsson arkeolog på Dalarnas Muséum.

Det är alltså minst ett hundra år äldre än vad man tidigare trott.

Ovanligt med stickning

Det var ovanligt att vantar stickades på den tiden, och den aktuella stickmetoden är också ovanlig ur ett europeiskt perspektiv men blev senare vanlig i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.