Övervakningskamerorna vara eller icke-vara på bussarna i Dalarna är fortfarande en fråga som stöts och blöts. Foto: SVT

Kameror på Dalatrafiks bussar överklagas – igen

Uppdaterad
Publicerad

Striden om kamerövervakningen på bussarna på Dalatrafik fortsätter, då Datainspektionen överklagar beslutet från förvaltningsrätten.

I mitten av maj stod det klart att förvaltningsrätten sa ja till att Dalatrafik skulle få just kameratillstånd för att övervaka busstrafiken mellan Falun och Borlänge.

LÄS MER: Bussarna vaktas av pensionärer

Busstöket i Borlänge

Dalatrafik har länge velat kameraövervaka bussarna men fick avslag av länsstyrelsen den 28 januari år 2016 – och nu är man alltså tillbaka på ruta ett igen.

Anledningen till att Dalatrafik velat ha övervakningen är då de upplevt mycket stök och vandalisering på bussarna. Dalatrafik har till och med hotat med att sluta stanna på vissa hållplatser om inget görs.

Datainspektionen överklagar

Därför började somaliska PRO att åka med bussarna förra året. Men detta polisanmäldes och när sedan kameror skulle sättas upp, så sa länsstyrelsen ifrån. När ärendet därefter gick upp i förvaltningsrätten i Falun så fick Dalatrafik rätt, men nu är det alltså beslutet överklagat.

Senast på fredag ska Datainspektionen precisera grunder och omständigheter till varför de väljer att överklaga förvaltningsrättens dom.

Dalatrafik: Måste diskutera hur vi gör

De kameror Dalatrafik tidigare fick rätt till har inte satts upp än i bussarna. Däremot har attrapper och skyltar satts upp i väntan på att nya kameror ska levereras, berättar Bengt Benjaminsson som är VD för Dalatrafik.

Men framtiden är nu oklar. Dalatrafiks jurister ska se över ärendet och ska även ta kontakt med länsstyrelsen i ärendet, samt Keolis som är det företag som kör bussarna i länet.

Vad innebär det här för kamerornas framtid?

– Vår uppfattning kvarstår att det behövs kameror. Vi ska ha möte nu på eftermiddagen och då får vi ta ställning hur vi gör. Ska vi plocka bort skyltarna och attrapperna? Ska vi annullera ordern på de nya kameror? Vi måste diskutera med Keolis om det här, säger Bengt Benjaminsson på Dalatrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstöket i Borlänge

Mer i ämnet