Dalatrafik har länge velat kameraövervaka bussarna men hittills fått avslag av Länsstyrelsen.

Dalatrafik får kameraövervaka bussarna i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Falun beviljar tillstånd till kameraövervakning i stadstrafiken i Borlänge samt de bussar som trafikerar sträckan Falun-Borlänge.

I vintras skedde flera uppmärksammade händelser i kollektivtrafiken i Borlänge. Hotfulla passagerare, skadegörelse och stölder kulminerade i ett rån den 12 januari.

Dalatrafik har länge velat kameraövervaka bussarna men fick avslag av Länsstyrelsen den 28 januari 2016. Men företaget överklagade och får alltså nu rätt av förvaltningsrätten.

Busstöket i Borlänge

– Jag är mycket nöjd med domen, säger Bengt Benjaminsson, vd för Dalatrafik.

Det är främst i Borlänge som problemen med hot och våld har funnits.

– Det är på dessa sträckor vi haft problem så det är skönt att vi får rätt av förvaltningsrätten, säger han.

Sparas i 72 timmar

Övervakningen kommer att ske genom fasta kameror där bilderna sparas i 72 timmar och endast polisen kan få tillgång till materialet. Rätten att övervaka gäller alltså endast i Borlänge och trafiken mellan Falun och Borlänge.

– Målet innehåller svåra bedömningsfrågor och domstolen har strävat efter att göra en individuell och restriktiv prövning vilket har lett till att tillstånd inte medges generellt för hela Dalatrafiks verksamhetsområde, säger rättens ordförande Karin Forslund Johansson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstöket i Borlänge

Mer i ämnet