Foto: SVT

Kameraövervakning tillåts på Dalatrafiks bussar

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer står det nu klart att Dalatrafik får tillstånd att kameraövervaka länets bussar. Det efter att Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte pröva en tidigare överklagan från datainspektionen.

– Det är nu skönt att vi efter dryga 3 år av rättsprocesser kan konstatera att vi har rätt att montera in kameror med inspelningsmöjlighet i bussarna säger Dalatrafiks vd Bengt Benjaminsson i ett pressmeddelande.

Dalatrafik fick i november rätt att ha kameraövervakning på bussarna, men beslutet överklagades av Datainspektionen. Nu har alltså Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte pröva ärendet, vilket betyder att novemberdomen gäller.

Dalarna – Dalatrafik

Skadegörelse och stök

Dalatrafik har sedan 2016 stridit för att få installera kameror i bussar på vissa av sina linjer, på grund av skadegörelse och stök. Problemen började redan under hösten 2015 och som en första åtgärd anlitade då Dalatrafik ett vaktbolag och efter det engagerades pensionärer från somaliska PRO som bussvärdar, vilket gav effekt – buset minskade.

Användandet av bussvärdar polisanmäldes dock av Länsstyrelsen eftersom de menade att Dalatrafik ägnade sig åt tillståndspliktig verksamhet då Dalatrafik avlönade värdarna utan att ha tillstånd.

Nej av Länsstyrelsen

Efter det började Dalatrafik kämpa för att få sätta in övervakningskameror i vissa bussar, men fick nej av Länsstyrelsen. Ett beslut som överklagades till Förvaltningsrätten, som sa ja till kameraövervakning.

Beslutet har sedan dess behandlats igen i Kammarrätten och förvaltningsrätten efter att ha överklagats innan det alltså hamnade på Högsta förvaltningsdomstolens bord. Där beslutades alltså att inte pröva Datainspektionens överklagan och frågan är därmed avgjord.

– Min uppfattning är att den allmänna opinionen är att den som inte har något att dölja inte räds kameraövervakning. Vi tror också att kameraövervakningen kommer att ha en förebyggande och lugnande effekt, som sannolikt också kan förhindra att vissa situationer uppstår, säger Bengt Benjamisson i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalatrafik

Mer i ämnet