Foto: Tobias Enmark/SVT

Ungdomar slog sönder linjebuss

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna på bussarna i Borlänge fortsätter. På tisdagskvällen vandaliserade 20-30 ungdomar en buss i linjetrafik i Jakobsgårdarna.

Den aktuella bussen var i trafik men hade inga övriga passagerare. Det var vid 22-tiden som ungdomarna tog bussens så kallade nödhammare och började slå sönder inredningen. Bland annat ska flera rutor ha slagits sönder och inredning i taket rivits ner.

Ingen patrull

Busschauffören larmade polisen – som dock inte kunde rycka ut.

Busstöket i Borlänge

Vi hade ingen patrull tillgänglig vid tillfället, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl på polisen i region Bergslagen.

När polisen till slut kom till platsen var ungdomarna borta.

Skadegörelse

– Bussbolaget är inte så nöjt med att vi inte räcker till så klart, konstaterar Kenneth Johannesson, och berättar att polisen rubricerar händelsen som skadegörelse.

Oroligheter och stök på vissa busslinjer i Borlänge har varit ett problem under lång tid. SVT Nyheter Dalarna har tidigare berättat om situationen och Dalatrafiks försök att komma tillrätta med problemen. Bland annat fanns det tidigare övervakningskameror på bussarna, men bussbolaget tvingades ta ned dem efter att länsstyrelsen avslagit ansökan om kameraövervakning på bussarna.

Ärendet har nu överklagats och Dalatrafik väntar på svar från Förvaltningsrätten. Efter tisdagskvällens vandalisering framstår övervakningen som än mer aktuell.

Vd upprörd

– I morse slog reptilhjärnan till och jag tänkte att nu sätter vi in övervakningskamerorna. Men nu har jag lugnat ner mig och inser att vi kan ju inte begå lagbrott, säger Bengt Benjaminsson, vice vd på Dalatrafik.

Han fortsätter:

– Vi skall nu sätta oss med Keolis som kör våra bussar för att komma överens om vilka åtgärder vi ska ta till säger Bengt Benjaminsson, vice vd på Dalatrafik.

Ingen människa skadades under tisdagens oroligheter och chauffören uppges må bra efter omständigheterna.

Se ett längre inslag i SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstöket i Borlänge

Mer i ämnet