Per Lundqvist, arbetsmiljöombud vid Dalatrafik Foto: Ellen Nordin/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu kan busstrafiken stoppas helt

Uppdaterad
Publicerad

Om det inte blir slut på den bråkiga och stökiga arbetsmiljön ombord på vissa busslinjer så hotar arbetsmiljöombudet vid Dalatrafik att stoppa lokaltrafiken i hela Borlänge.

Detta som en konsekvens av att Länsstyrelsen Dalarna polisanmält både Dalatrafik och de somaliska pensionärer som sedan en tid är värdar på bussarna.

Länsstyrelsen menar att eftersom pensionärerna får betalt av Dalatrafik, så är detta att jämföra med ett vaktbolags sysslor och det har de inte tillstånd för att utföra.

– Jag kan ställa busstrafiken, det finna den möjligheten för mig, säger arbetsmiljöombudet Per Lundqvist till SVT.

– Och det gäller då inte bara linje 3, utan då ställer vi all stadstrafik. Det ger ingen idé att bara stoppa en linje – då tar man bara en annan buss.

Förutom att få behålla bussvärdarna tycker Per Lundqvist också att det är viktigt att få installera kameraövervakning ombord på bussarna. Det har länsstyrelsen sagt nej till tidigare och den frågan har nu överklagats till Förvaltningsrätten och väntar på avgörande där.

Från Dalatrafiks håll säger man att om bussvärdarna inte får vara kvar så kommer man att arbeta för någon form av annan lösning för att upprätthålla säkerheten.

Men tills vidare fortsätter man med värdarna ombord.

– Jag har haft kontakt med somaliska PRO och de tycker också att det inte finns någon anledning att avbryta det här. Vi kommer att fortsätta, säger Bengt Benjaminsson, produktionschef på Dalatrafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Busstöket i Borlänge

Mer i ämnet