Foto: SVT

Nära nytt rekord för årets Dansbandsvecka

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsnatten togs de sista dansstegen på årets Dansbandsvecka i Malung som firade 30 år – bara en regning torsdag stod i vägen för nytt besöksrekord.

Årets Dansbandsvecka lockade totalt 48 727 besök. Det var nära att slå besöksrekordet på 50 719 besökare från 2012. På onsdagen befann sig hela 8 106 personer samtidigt inne på området. En regning torsdag tog ner de totala besökssiffrorna en aning enligt arrangören Lars Bälter.

– Många stannade i sina husvagnar under torsdagen när det regnade i åtta timmar i sträck. Det tog ner publiksiffrorna den dagen. Annars hade det nog varit nytt rekord, säger Lars Bälter.

Dalarna – Dansbandsveckan 2015

Fram till 2009 låg besöksrekordet på under 40.000 men sedan dess har antalet besökare legat runt 50.000 varje år sedan 2010. Jämfört med förra året kom det över 300 fler till festivalen i år.

– Vi är otroligt nöjda med att vi ökat sedan ifjol, säger Lars Bälter.

30-årsjubileum

På festivalen som firar 30 år i år spelade flera stora artister. På några konserter var publiken mer åskådare än dansare.

– Höjdpunkten för mig personligen var Sven-Ingvars spelning igår. Vi har försökt fått hit dem sedan vi startade festivalen och det var starka känslor för mig att de kom och spelade på vårt 30-årsjubileum, dessutom på själva finalen på lördagen. En annan höjdpunkt är Larz-Kristerz spelning i parken. Det gjorde en väldigt bra show som publiken stod upp och jublade till.

”Back to basic”

Nu är det dags för festivalarrangörerna att vila ut efter en intensiv vecka. Sedan börjar förberedelserna för nästa års festival.

– Vi har en del planer på att vidareutveckla Dansbandsveckan. En förändring till nästa år är att vi inte kommer att ha några konserter, utan det blir ”back to basic” med fokus på bara dansen, säger Lars Bälter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dansbandsveckan 2015

Mer i ämnet