Brandmän hotar med massuppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

Det nya avtalet för deltidsbrandmän har orsakat ett ramaskri och nu hotas räddningstjänsten av massuppsägningar. När avtalet träder i kraft kan det röra sig om lönesänkningar med flera tusen i månaden enligt deltidsbrandmännen.

Deltidbrandmännen har länge fört en kamp för bättre vilkor. Svårigheter att rekrytera personal och låga ersättningar har varit några av punkterna man slagits för. När så det nya avtalet RIB-17 landade hoppades många på förbättringar. Deltidsbrandmännen anser att det istället blev tvärtom och nu har många av dom tröttnat.

Många har fått nog

Stefan Söderlund har jobbat som deltidbrandman i Grängesberg i snart 28 år. Han har varit med om mycket men nu har han, tillsammans med många andra fått nog.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

– Jag kommer nog att  lämna in min avskedsansökan här i januari, säger han.

Enligt Stefan Söderlund kommer fler att sluta som deltidsbrandmän.

Stefan Söderlund tycker att det mesta blivit sämre i det nya avtalet, bilersättningen har tagits bort och OB-tillägget har bakats in i den övriga lönen vilket gör att det blir en sänkning av lönen på kvällar och helger, enligt honom.

– Att det blir en höjning på vardagar kompenserar inte för det, säger han.

Ställer till problem

På räddningstjänsten i Ludvika är man orolig över situationen.

– Det här kan ju ställa till problem för oss, säger Kent Sjöberg, tf räddningschef i Ludvika

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet