Foto: Patrik Qvicker/SVT

Sänkt straff för dödsmisshandeln i Malung

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-årige man från Malung som förra året slog ihjäl sin egen bror fick i dag sitt straff sänkt av Svea Hovrätt. Straffet sänks från 3,5 till 3 års fängelse. Hovrätten menar att 46-åringen utsatts för uppenbart kränkande beteende från mordoffret.

Efter dödsmisshandeln i en verkstadslokal i Malung i september förra året har den åtalade 46-åringen kämpat för att få så lindrigt straff som möjligt. 46-åringen slog ihjäl sin egen 40-årige bror med en slägga efter åratal av hot och trakasserier från brodern.

Det var många som ändå visade viss förståelse för dådet. Den 40-årige brodern var dömd för flera olika brott.

Dalarna – Misstänkt mord i Malung 2016

Förmildrande omständigheter

Det skulle kunna handla om mord men till och med åklagaren tyckte under rättegången i Mora tingsrätt att det fanns förmildrande omständigheter.

– Det beror på de trakasserier som han varit utsatt för under lång tid och som fick det till slut att rinna över, sa chefsåklagare Fredrik Skoglund då till SVT.

Vid förhandlingarna i Mora tingsrätt i november mot 46-åringen vittnade flera om att den dödade mannen under många år provocerat och hotat sin bror. Många var rädda för 40-åringen.

Slogs ihjäl med slägga

Även vid själva dådet hade han berusad kommit till verkstadslokalen, stannat länge och krävt att få låna pengar. Ett vittne såg händelsen och kunde berätta om trakasserierna som pågick närmare en timme innan 46-åringen tog tag i en slägga och slog den i huvudet på sin bror.

Mora tingsrätt höll också med om att åren av trakasserier var en förmildrande omständighet.

46-åringen dömdes för grov misshandel och vållande till annans död men fick det tänkta straffet sänkt med ett halvår till totalt 3,5 års fängelse. Annars hade han fått fyra års fängelse.

Led av stress

Domen överklagades och efter nya förhandlingar i Svea hovrätt för ett par veckor sen, vittnade en psykolog om att 46-åringen led av posttraumatisk stress efter alla trakasserier och att det triggade fram känslor och ilska som inte gick att kontrollera.

46-åringen ville därför ha straffet sänkt ytterligare, och hovrätten håller med.

I domen som kom på fredagen sänks straffet ytterligare från 3,5 år till 3 års fängelse. Rätten menar att 46-åringen har utsatts för ett uppenbart kränkande beteende från sin bror och att han därför inte ska dömas så hårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Misstänkt mord i Malung 2016

Mer i ämnet