SD-framgångar väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagerat på att Sverigedemokrat nått stora framgångar i EU-valet.

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider tror att den viktigaste orsaken till Sverigedemokraternas framgångar i EU-valet är att åtskilliga väljare som är skeptiska till EU röstade på SD.

– Inget parti kommer i framtiden att kunna samarbeta med SD, inte ens passivt, säger Greider.

EU-valet 2014 – Gävledala

Jens Runnberg, politisk redaktör för Dalarnas Tidningar säger att vi sett en dramatisk valrörelse, där ballongen pyst ut för Moderaterna samtidigt som alla demonstrationer mot SD gett Sverigedemokraterna fler röster.

– Det är en proteströst, när männsikor på mindre orter ser hur servicen försvinner, lanthandeln stänger och det plötsligt segler in ett parti som säger att det är invandringens fel, säger Runnberg.

Vänsterpartiets ordförande i Dalarna, Daniel Riazat, håller inte med om att protesterna mot Sverigedemokraterna, där även han själv medverkat, har hjälpt partiet.

– Jag tror en stor majoritet av de som röstat på SD har gjort det på grund av annat och att man, tyvärr, accepterat stora delar av deras rasistiska politik, säger han.

Se hela reportaget om reaktionerna på valresultatet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014 – Gävledala

Mer i ämnet