-Slarvigt, Falu kommun!

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun får svidande kritik i en ny revisionsrapport som har granskat oegentligheter i kommunen. Rapporten påpekar flera brister som kommunen bör åtgärda.

Felaktigt genomförda upphandlingar, eller i flera fall upphandlingar som aldrig genomförts. Och dessutom bristande kontroll över kommunanställdas bisysslor – med risk för jäv och korruption.

Det är ingen mild kritik som revisionsbyrån KPMG nu riktar mot Falu kommun i en ny revisionsrapport. Initiativet till granskningen togs efter den så kallade PEAB-affären för ett och ett halvt år sedan, när det avslöjades att trafik- och fritidsförvaltningen i Falun misskött upphandlingar för mångmiljonbelopp.

Dalarna – Peabaffären

”Bristande organisation”

– Det beror på bristande organsiation! Säger Lars Lundh kommunens revisor. Det går alltid att förbättra saker och ting, men vi har inte sett någonting som varit så felaktigt att det varit risk för allvarliga händelser, i alla fall. Det har vi inte sett inom de kommunala bolagen, säger Lundh.

– Men hur kommer det sej att det skett felaktiga upphandlingar överhuvudtaget?

– För att man inte har en tydlig och bra organisation och inte heller har en internkontroll som fångar upp felen alltid, säger revisor Lars Lundh.

Vite på 10 miljoner hotar

Det är företaget KPMG som har gjort revisionsrapporten, på uppdrag av Falu kommun. Detta efter den så kallade PEAB-affären, där kommunen riskerar vite  på upp till 10 miljoner kronor för att inte ha gjort en korrekta upphandlingar.

Det ledde till ett omfattande utredningsarbete i kommunen. Å i den här rapporten hittar revisorerna ett antal områden som dom uppmanar Falu kommun att förbättra för att minska riskerna att oegentligheter ska uppstå.

Även kommunala bolag kritiseras

I flera fall får kommunala bolag kritik för att inte ha gjort upphandlingar enligt lagen om offentlig upphandling.

Enligt rapporten har kommunen även för dålig koll på vilka bisysslor medarbetarna har, vilket gör att det finns risker för att tjänstemän sitter på olika stolar. Och enligt svar på en enkät som revisionsbyårn har genomfört, är det många anställda som inte ens vet vad jäv innebär. Och att kunskapen om upphandlingar är för dålig.

Gahnshag: Det finns problem

– Det finns problem med efterlevnaden av våra policies,  och en del andra problem också och det ska vi ta på allvar, säger Jonny Gahnshag. Samtidigt så upplever jag att det skett en attitydförändring. Man diskuterar nu mera den här typen av frågor i verksamheten, etiska frågor och liknande, det visar rapporten också, säger Gahnshag. Men vi kan alltid bli ännu bättre, absolut!

– Hur viktigt är det för kommunen att ni vet vilka bisysslor dom anställda har?

– Det här kan vara viktigt att känna till, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S), framförallt om det är verksamhet som direkt konkurrerar med det som man gör kommunen. Så visst är det viktigt att veta detta, säger Gahnshag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peabaffären

Mer i ämnet