Det är räddningstjänstens värsta scenario

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Dalarna förbereder sig nu inför tisdagens snöoväder. Under dagen väntas 10-20 cm snö, lokalt något mer.

– Värsta scenariot är att det kommer 40 centimeter blötsnö som gör att vi får problem i trafiken, strömavbrott och teleavbrott, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för kraftigt snöfall och hårda vindar i Dalarna. Det innebär att mycket besvärligt väder är att vänta. Nu uppmanar räddningschefen i Mora allmänheten att hålla sig hemma.

– Vi uppmanar människor att inte ge sig ut på vägarna, säger Johan Szymanski som är räddningschef i Mora.

Dalarna – Snövarning

Stabsläge

Räddningstjänsten har gått upp i stabsläge – vilket innebär att man nu har en speciell grupp som helt fokuserar på det väntande ovädret.

Staben jobbar nu med att ”säkra kommunikationerna för hemtjänsten” och med att hitta lösningar så att följderna av strömavbrott och teleavbrott kan minskas.

Lindrigare i fjällen

SMHI:s klass 2-varning gäller för Dalarna utom fjällen. För fjällen har man utfärdat den något lindrigare klass 1-varningen.

Även Länsstyrelsen i Dalarna har möten idag angående vädersituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Snövarning

Mer i ämnet