Startskott för Gävledalas tittarombud

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen kom Gävledalas tittarombud för första gången till TV-huset i Falun.

Det rör sig om ett dussintal intresserade som ska bli redaktionens ögon och öron ute i bygderna.

I gänget finns en veterinär, en lastbilschaufför, ett storköksbiträde och en ekonomichef – det är bara några av de yrken som finns reprsenterade hos den första gruppen av Gävledalas tittarombud.

Under kvällen fick de följa en sändning och se hur medarbetarna jobbar i TV-huset i Falun – och nu ska de hjälpa SVT Gävledala att hitta nyheter – helt enkelt vad folk pratar om i vardagen.

Gävledala är den första regionala TV-stationen som börjar med tittarombud. Det är ett försök som – om det slår väl ut – kan sprida sig inom hela SVT. Och de som var här iunder onsdagskvällen var riktigt taggade:

-Jag har ett allmänt nyhetsintresse och så rör jag mig mycket i trafiken, så det är nog en del som jag kan bidra med, säger Jonas Autio från Storvik.

Ett annat av tittarombuden är Paulina Lingers från Österfärnebo – myggområdet:

-Ja det är väl det som vi är kända för, men det finns mycket annat också att berätta om i Österfärnebo.

-Jag tycker att det har varit jätteintressant att se hur en tv-sändning på Gävledala går till, sa Ingalill Brus från Mora. På vägen hem efter tittarombudsträffen passerade hon den våldsamma branden i en verkstad i Mora och levererade bilder från branden till Gävledala. Ingalill Brus blev alltså det första tittarombudet som bidrog till tv-sändningarnas och webbens innehåll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.