Foto: Patrik Boberg/SVT

Tog nästan fyra miljoner från Carl Larsson-gården

Uppdaterad
Publicerad

En 66-årig man åtalades idag för att ha förskingrat miljontals kronor från nio företag och föreningar, bland annat Carl Larsson-gården i Sundborn.

Åtalsrubriceringen  är trolöshet mot huvudman. Totalt har det försvunnit nästan 8,5 miljoner kronor från de företag och föreningar som är drabbade. Från Carl Larssongården ska mannen ha förskingrat drygt 3,7 miljoner kronor och nästan en miljon kronor från idrottsföreningen Sundborns GOIF.

Enligt mannens försvarare, Per Råström, så har den misstänkte 66-åringen använt pengarna till optionshandel. Han ska bland annat ha spekulerat i utländska värdepapper.

Carl Larsson-bedrägeriet

Mannen var betrodd

Mannen har ansetts som mycket betrodd och har i flera år haft uppdrag i föreningar och företag där han hanterat stora penningsummor. Från april och fram till oktober har han gjort flera överföringar till sina egna konton; totalt 8 481 641 kronor. Av åtalet framgår det också att han vid flera tillfällen också flyttat pengar mellan de drabbade företagens och föreningarnas konton, troligen för att tillfälligt dölja brister.

Chefen kontrollerade kontot

Det var i slutet av oktober som Carl och Karin Larssons släktförening  upptäckte att det saknades pengar. Inför ett styrelsemöte kontrollerade Carl Larssongårdens chef kontot och såg då att det fattades minst 500 000 kr. Den nu mistänkte kontaktades och han sa då att han hade gjort fel och att han skulle rätta till det. Han skulle också komma till styrelsemötet, men dök aldrig upp.

Släktföreningen gjorde en polisanmälan och kontrollerade igen räkenskaperna och kom då fram till att det saknades cirka tre miljoner.

Flera föreningar och företag drabbade

Ganska snart stod det klart att flera föreningar och företag var drabbade. Den 1 november sa polisens utredare  till SVT att åtta föreningar och företag då hade polisanmält mannen.  Bland de som har polisanmält honom fanns idrottsföreningen Sundborns GOIF och en vägförening i Sundborn.

Alla företag och föreningar finns i Dalarna och dessa har fått stora  ekonomiska problem. Polisen har tidigare sagt att man hoppas kunna få tillbaka åtminstone en del av pengarna med hjälp av kronofogden.

Under polisförhören har 66-åringen erkänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Larsson-bedrägeriet

Mer i ämnet