Svan avslutar skidkarriären

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidåkaren Julia Svan kommer att avsluta sin skidkarriär efter att hon genomfört årets Tjejvasa.

– Jag har ju funderat på det här länge, att jag ska lägga skidorna på hyllan, det har inte varit en spikrak resa uppåt, så tanken har ju slagit mig, säger Julia Svan till SVT Nyheter Dalarna.

Är det motgångarna som varit för tuffa att ta sig igenom?

– Ja, speciellt som det blev så många. 2012 fick jag ju twar, som gjorde att jag inte orkade gå till skolan eller upp för trappen till lägenheten. Det var där problemen började. Men jag kände mig ändå stark och skulle ta mig tillbaka, och det gjorde jag ju, säger Julia Svan.

Motgångarna i form av sjukdom och skador har dock fortsatt, vilket gjorde att 24-åringen nu till slut tagit beslutet att lägga av.

– Jag känner inte att jag har glädje av skidåkningen längre eftersom det har blivit för mycket problem, säger hon.

Julia Svan berättade om karriäravslutet via Instagram och skriver i ett långt inlägg om att kroppen till slut sagt stopp.

Foto: Skärmdump/Instagram

”Det är dags för mig att sluta kämpa emot och istället ta mig an nya utmaningar och mål i livet. Jag är otroligt tacksam för allt skidåkningen har gett mig och tacksam för allt stöd och hejarop under åren. Tusen tack till alla som har trott på mig!”, skriver Svan på instagram.

Började år 2008

Julia Svan är uppvuxen i Skamhed utanför Vansbro och valde år 2008 att följa i sin far, Gunde Svan, val av karriär och satsade på längdskidor. Hon valde att gå skidgymnasiet i Torsby och flyttade till Falun år 2013 för att fortsätta elitsatsningen på skidhögskolan.

Funderat att sluta i över ett år

År 2015 bytte Svan klubb till Falun/Borlänge SK men skerv i höstas på kontrakt att åka med långloppslaget Team Sernekes. Trots toppar och dalar, så har Svan under sommaren haft ett bra träningsår men desto tyngre tävlingssäsong som kantats av sjukdom och andra saker.

I sin karriär har hon flera fina placeringar och har bland annat vunnit ett JVM-guld i stafett år 2013 och även kommit på tredje plats i Tjejvasan både år 2013 och år 2016. Efter årets Tjejvasa avrundar dock Svan karriären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.