SVT Gävledala kartlägger – Utbrett upphandlingsfusk

Uppdaterad
Publicerad

I PEAB-affärens spår gör nu Trafikoch Fritidsförvaltningen på Falu kommun en rejäl uppryckning. Korrekta upphandlingar ska nu göras på ett flertal områden där gamla avtal bara rullat på år efter år.

Tippen för jordmassor är belägen intill Falu kommuns återvinningsstation och driften där är ett exempel på kontrakt som nu ska ses över. Den entreprenör som tagits in för att sköta jordtippen åt kommunen har fått sitt avtal förlängt gång på gång utan att någon ny upphandling gjorts på det sätt som Lagen om offentlig upphandling kräver.

Avtal gick ut 2005

Dalarna – Peabaffären

Det senaste avtalet som skrivits mellan kommunen och entreprenörsfirman på jordtippen, gick ut i oktober 2005 och sen dess har det bara förlängts och förlängts trots att det borde ha gjorts flera upphandlingar genom åren.

Totalt har det här kostat skattebetalarna i Falu kommun miljontals kronor, och möjligen hade det gått att komma undan billigare om det skett en upphandling. I dagsläget är det ingen som vet! Men den tillförordnade chefen på Trafik- och Fritid säger att förvaltningen nu gör en kraftansträngning för att allt ska gå rätt till från och med nu.

”Nu ber vi om hjälp”

– Vi vill normalisera vårt arbete med upphandlingar och tar nu hjälp och stöd av kommunens upphandlingsenhet när vi genomför de nya upphandlingarna, säger Hans-Erik Bergman, tf chef på Trafik- Och Fritidsförvaltningen i Falun. Vi går också tillbaka och tittar på vilka avtal som löper ut och succesivt så jobbar vi oss igenom allting nu.

Det finns fler exempel än jordtippen på upphandlingar som nu ska ske men som borde skett för länge sen. Först och främst gäller det drift och underhåll av gator, alltså precis det uppdrag som PEAB fick utan upphandling. Därutöver också service på väg- och gatubelysning, målning av vägmarkeringar och gödsel till idrottsanläggningar.

Avslöjanden i PEAB-härvans spår

Några av de här upphandingarna pågår, andra är planerade senare under året, och ytterligare några som handlar om skötsel av isbanor, asfaltsbeläggningar och en undersökning av kommunens resvanor är redan klara. Allt detta har satts igång efter att PEAB-härvan avslöjades.

– Vi har kort om medarbetare och har tre-fyra vakanser just nu, så det tar lite tid men vi jobbar hela tiden med upphandlingsfrågor nu. Vi kommer också att vidarerutbilda oss på Lagen om offentlig upphandling LOU och vi kommer förmodligen också ha en utbildningsinsats när det gäller korruptionsbekämpning, säger Hans-Erik Bergman på Trafik- och Fritid.

Anders Hansson

anders.hansson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peabaffären

Mer i ämnet