Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsmuseichefen Christer Björklund berättar om vad som krävs för att fortsatt kunna använda Dalarnas museums lokaler. Foto: Johan Lindgren

Trots bidrag och lån – krävs mer för att rädda Dalarnas museum

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan Dalarnas museums mest akuta problem med läckande takfönster vara löst. Detta efter både beviljat bidrag och beslut om lån. Dock finns fortfarande stora problem med byggnaden som idag saknar finansiering.

Det var i november ifjol som SVT Nyheter Dalarna rapporterade om att taket läcker på Dalarnas museum i Falun. Sedan sommaren har vatten droppat in i lokalerna – något som kommer kosta miljontals kronor att åtgärda.

Nu har Dalarnas museum beviljats 1,6 miljoner kronor för fastighetsunderhåll från Boverket. Totalt delar Boverket ut 10,1 miljoner kronor, till tolv olika kulturaktörer i hela landet.

Dalarnas museum

”Väldigt positivt”

– Det är en stor del av det bidrag som Boverket sänder ut till hela landet som landar här i Dalarna och hos oss, så på så sätt är det väldigt positivt, säger Christer Björklund, länsmuseichef på Dalarnas museum.

Lån från regionen

Dalarnas museum har även fått ett lån av Region Dalarna på 8 miljoner kronor. Med den finansiering som nu finns på plats ska de mest akuta problemen med taket i konsthallen kunna åtgärdas.

– Vi räknar med att kunna sätta igång på allvar till hösten med att laga taket på konsthallen, säger Christer Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarnas museum

Mer i ämnet