Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mossinstallation och murgröna – Se hur Dalarnas museum döljer vattenläckorna från taket. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Mångmiljonsmäll för Dalarnas museum i Falun – taket läcker

Uppdaterad
Publicerad

Taket läcker på Dalarnas museum i Falun. Sedan i somras droppar vatten in i lokalerna och läckorna kommer att kosta flera miljoner att åtgärda. Det är pengar som inte finns i budgeten.

Takläckagen på Dalarnas museum i Falun upptäcktes gradvis men strax före sommaren blev läget mer akut. Bland annat droppar vattnet in i konsthallen och foajén.

– Nu läcker det in vatten när det regnar eller skapas isbildningar.

Dalarnas museum

Mindre pengar till verksamheten

En stor del av museets verksamhet finansieras genom anslag och bidrag från Region Dalarna. Men enligt Christer Björklund är det ett problem att det inte finns några finansieringsformer för att ta hand om muséernas kulturbyggnader.

– Vi är inte ensamma, till exempel Nationalmuseum har fått enorma kostnader för sina fastigheter. Ju äldre byggnaderna blir desto mer av anslagen går till underhåll istället för till verksamheten, säger Christer Björklund.

”Behöver vara sparsamma”

Dalarnas museum har fått ett extra fastighetsbidrag men det räcker inte nu när det uppstått flera läckor samtidigt som byggkostnaderna har ökat. Hur mycket det kommer att kosta att reparera taket är i nuläget oklart, men enligt länsmuseichefen handlar det om ett mångmiljonbelopp.

– De har frågat oss om hjälp men som läget är nu behöver vi vara sparsamma med investeringar, säger Hans Johansson (C), ordförande för Region Dalarnas kultur- och bildningsnämnd.

I klippet kan du se hur museet gör konst av läckan för att dölja dropparna från taket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarnas museum

Mer i ämnet