Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pälsrum, metallrum och fällor – följ med in i de specialanpassade rummen på Dalarnas museums nya magasin och se samlingarna. Foto: Hannes Forssell/SVT

Kallt och torrt – här ska Dalarnas historiska skatter förvaras i specialrum

Uppdaterad
Publicerad

Pälsar i kylrum och värjor i torr luft. Efter fyra års flytt av museiföremål förvaras nu historiska föremål från Dalarnas museum i specialanpassade lokaler.

Dalarnas museum hade tidigare sin föremål uppdelade i fyra olika magasin runt om i Falun. Men dessa var inte anpassade för att använda just som magasin och arkiv.

– Nu har vi runt 18 grader i det allmänna utrymmet och en luftfuktighet på 40 procent året om, berättar samlingschefen på Dalarnas museum, Sara Håkansson.

Dalarnas museum

Under onsdagen invigdes Dalarnas museums nya föremålsmagasin i Falun. Det ligger på Tallenområdet, strax utanför Falun och är cirka 5 000 kvadratmeter stort. Här förvaras nu museiföremål, bland annat konst, arkeologiska fynd, historiska samlingar och olika träföremål som gamla korgar och skidor.

– Våra saker började samlas in på 1880-talet, berättar Sara Håkansson.

Gör samlingarna tillgängliga för allmänheten

Inne i lokalerna finns också en fotostudio där föremålen fotograferas för att allmänheten ska kunna ta del av vad som finns i samlingarna.

– Annars tar vi inte in folk i lokalerna om de inte håller på med forskningsarbete eller är en skolklass.

I videon: Följ med in i de specialanpassade rummen och se vad som finns i samlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarnas museum

Mer i ämnet