Se Gustav III:s kläder och pyttesmå stövlar som nu flyttas med över 100 000 andra objekt till Dalarnas museums nya magasin. Foto: Karl Barrsjö/SVT

Kungakläder och stenåldersfynd – Dalarnas museums samlingar flyttas till nytt magasin

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas museum är mitt uppe i en gigantisk flytt av sina museiföremål. Under tre års tid ska flyttlassen rulla fram och tillbaka till det nya magasinet vid Tallen-området i Falun.

Idag har Dalarnas museum sina föremål uppdelade i fyra olika magasin i Falun. De arkiven är inte riktigt anpassade att använda som magasin och arkiv, och för att få bättre lokaler och en bättre arbetsmiljö för dem som jobbar där så flyttar man till ett nytt magasin och säljer av några av de gamla.

Det nya magasinet är omkring 5 000 kvadratmeter stort och har särskilda magasinsutrymmen anpassade i bland annat temperatur och ljus för olika material som till exempel metall, textilier, plast och fotografier.

Personalen sköter flytten

Just nu håller museet i centrala Falun stängt eftersom personalen är upptagna med magasinsflytten av de hundratusentals objekt som museet äger men som inte visas på utställningarna för tillfället.

– Då räknas till exempel en frimärkssamling som ett objekt, trots att den innehåller flera hundra frimärken, säger Anna-Karin Jobs Arnberg som är verksamhetschef på Dalarnas museum.

I gömmorna finns bland annat Gustav III:s kläder, värja och stövlar som han bar vid ett besök i Dalarna på 1700-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.