Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Greger Brennström, arkeolog på Dalarnas Museum gräver efter fynd från stormaktstiden utanför Borlänge. Foto: Karl Barrsjö / Henrik Kilefors

Gamla skrifter ledde till arkeologfynd av 400 år gammal kopparhytta

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologen Greger Brennström på Dalarnas Museum är mitt uppe i en utgrävning av en kopparhytta från stormaktstiden. Hittills har man grävt fram väggar som gör det tydligt var kopparverket låg, delar av en ugn och ett avloppssystem i trä. Men det finns flera frågetecken kvar.

Dalarnas Museums arkeologer har satt spadarna i marken i Ornäs utanför Borlänge. Efter att ha studerat gamla skrifter och kartor förstod man att det skulle legat en kopparhytta på platsen som i dag är vägförbindelse ner till båtbryggorna vid Ösjön.

– Det är väldigt spännande tycker jag själv, vi börjar komma ner mot botten här nu och har vi tur hittar vi personliga tillhörigheter och redskap till de som har jobbat här, säger arkeologen Greger Brennström på Dalarnas Museum.

Utgrävningen kommer pågå i en vecka till och när arbetet är klart har man bidragit till ett relativt outforskat område inom arkeologin.

– Man har inte undersökt så många kopparhyttor hittills så vi vet inte helt hur det såg ut här för 400 år sedan, säger Greger Brennström.

Se klippet ovan för att höra vad som intresserar Greger mest med fyndet i Ornäs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer