Utbildningschefen om bombhotet mot Ludvikaskolor

Uppdaterad
Publicerad

Både gymnasie- och grundskolor i Ludvika bombhotades under måndagskvällen via appen Jodel.

– Det här har varit en omtumlande dag, en dag jag inte varit med om tidigare på mina 16 år i yrket, säger Åke Sandberg som är utbildningschef för Västerbergslagens utbildningscentrum dit de bombhotade gymnasieskolorna hör.

– Det var en kuslig känsla innan man skaffat sig information. Hela kvällen igår gick åt till att prata med polis, rektorer och ledning för att utreda vad det är vi står inför, fortsätter han.

Dalarna – Hot mot skolor

Ytterligare hot under tisdagen

De första hotet kom under måndagskvällen, men under tisdagen kom flera.

– Då blev situationen lite annorlunda för då hade man hotat att spränga några toaletter här på Högbergsskolan, berättar Åke Sandberg.

Polis och väktare sökte igenom 120 toaletter utan att hitta någonting och beslut om att fortsätta hålla skolan öppen togs.

Det fanns rasistisk ton i de här hoten, vad tänker du om det?

– Ja, i några av dem. I ett av hoten som kom igår kväll i samband med att man skulle passa sig att gå till skolan i dag så stod det att man skulle spränga alla invandrare, säger Åke Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Hot mot skolor

Mer i ämnet