UG granskar utvisad familj från Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Den mamma med fyra barn som utvisades till Ryssland i mars månad har återvänt till Sverige.

Utvisningen orsakade stor uppståndelse och vrede bland många i södra Dalarna där familjen bodde, då mamman var svårt psykiskt sjuk och barnen var familjehemsplacerade eftersom mamman inte kunde ta hand om dem.

Beslutet att verkställa Migrationsverkets utvisningsbeslut fattades av polisen, trots att mamman vårdades på Säters sjukhus då hon mådde oerhört dåligt och då barnen var familjehemsplacerade.

Gävleborg – Familjen från Ingusjien

Barnen hämtades av polisen från sina fosterhem, mamman hämtades från sjukhuset och familjen flögs till Moskva. Lärare och elever i en av de utvisade barnens skola fick inget veta av vad som hade hänt, mer än att barnets skolbänk var tom efter sportlovet.

Fyra år i Sverige

Det har gått hela fyra år sedan som familjen flydde till Sverige efter mordhot i hemprovinsen Ingusjien. Men livet i Sverige blev inte lätt. Pappan sitter nu i fängelse för tortyrliknande misshandel av barnen och mamman.

Enligt familjen innebär fängelsedomen att de har vanhedrat mannens släkt i hemprovinsen och att de fruktar ännu mer för sina liv.

Barnen är mellan två och 14 år gamla och har alla mått psykiskt dåligt i varierande grad, efter det som de har fått vara med om.

Vare sig psykisk ohälsa eller hoten i hemlandet var skäl nog för att få uppehålltillstånd i Sverige, enligt Migrationsverket och Migrationsdomstolen.

Vännerna sparade till Sverigeresa

Men nu – efter ett halvår – så är alltså familjen tillbaka i Sverige igen.

– Det är människor som har arbetat ideellt för att få ihop pengar till familjens resa tillbaka till Sverige, berättar Isa-Susanne Kenving som är lärare i en klass där ett av barnen gick och som har engagerat sig hårt i familjens sak.

Hon berättar att familjen nu vilar upp sig på hemlig ort i Sverige och får mat och kläder efter ett mycket tufft halvår i Ryssland.

Samtidigt arbetar familjens vänner med att hitta en advokat för att kunna kämpa för familjens sak.

Uppmärksammas i Uppdrag Granskning

På onsdag i nästa vecka kommer historien om hur familjen utvisades, trots att det fanns svår psykisk ohälsa i familjen, att skildras i SVT:s Uppdrag Granskning.

– Nu hoppas vi att det felaktiga beslutet rättas till och att man den här gången tar hänsyn till den ändrade lagstiftning som innebär att myndigheterna måste ta hänsyn till psykisk ohälsa och när det finns barn med i bilden, säger Isa-Susanne Kenving.

–Vi är jätteglada att de är på svensk mark igen och att de finns på en trygg och säker plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Familjen från Ingusjien

Mer i ämnet