Vann Vasaloppet för 25 år sedan – nu åker hon Nattvasan med sonen

Uppdaterad
Publicerad

Hon har vunnit Vasaloppet tre gånger: 1994,1995 och 1998. I natt väntar en ny utmaning för Kerrin Petty när hon kör Nattvasan 45 kilometer tillsammans med 19-årige sonen.

Det gäller att hålla sams och inte tappa bort varandra i mörkret. Reglerna säger att lagmedlemmarna inte får gå i mål med mer än 20 sekunders mellanrum.

Starta klippet för att höra mor och sons tankar om nattens utmaning och deras tips om vad en åkare bör ha med sig i väskan för att klara sig i spåret.

Vädermässigt kommer det att bli en bra natt för åkarna som tar sig an distanserna 90 eller 45 kilometer. Enligt meteorologen Pia Hultgren blir det bra skidföre, 5-6 minusgrader och lite lätta moln under den senare delen av natten. Här ger hon en utförligare prognos:

Nattvasan

Nattvasan körs i två varianter: Antingen 90 kilometer från Sälen till Mora eller 45 kilometer och då går starten i Oxberg.

Båda distanserna är parlopp, alla som åker ingår i ett tvåmannalag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet