Vattenkris i Gävle – alla måste spara

Uppdaterad
Publicerad

Stäng av duschen när du schamponerar håret och använd snålspolning på toaletten. Gävleborna uppmanas nu att göra sitt bästa för att hjälpa till att spara vatten i kommunen efter den torra sommaren.

En brunn vid vattenverket har stängts av för att säkra vattnet efter en lastbilsolycka med ett dieselutsläpp. Dessutom är grundvattennivån mycket låg efter den torra sommaren och hösten. Nu behöver Gävleborna spara på vattnet.

– Senast vi sparade vatten var 2012 och då sparade vi sju procent. Nu hoppas vi på samma fina insats från gävleborna,säger Mats Linder, chef för produktion på Gästrike Vatten.

Varenda droppe räknas

Enligt Gästrike vattens beräkningar kan så mycket som fyra liter vatten sparas morgon och kväll om kranen stängs av medan du borstar tänderna. Och hela 15 liter vatten ryker om du låter duschen rinna hela tiden medan du schamponerar håret.

Bunkra inte vatten i badkar

Ingen behöver bunkra vatten, och att hälla upp i badkar är absolut ingen bra idé, det skulle i stället öka förbrukningen ännu mer, skriver Gästrike vatten.

De kommunala verksamheterna håller på att se över hur vatten kan sparas, och räddningstjänsten går i bräschen genom att låta bli att tvätta brandbilarna.

Fler kan behöva spara vatten

Även i Ockelbo och Älvkarleby är grundvattennivåerna låga – och det kan bli aktuellt för invånarna där att också spara.

Men för närvarande gäller uppmaningen om att spara vatten alla som bor i Gävle, Valbo, Forsbacka och Hedesunda.

De här stadsdelarna i Gävle berörs: Oppala, Björke, Åbyggeby, Hille, Forsby, Strömsbro, Sätra, Näringen, norr, centrum, söder, Brynäs, Andersberg, Hemlingby, Bomhus, Karskär, Hagaström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.