Veterinär: Det finns ingen gärningsman

Uppdaterad
Publicerad

Men veterinär hävdar att det mest troliga är att djuren skadat sig själva.

På mindre än en månad har sex fall där hästar knivskurits i underlivet rapporterats i Dalarna – och Polisen har intensifierat jakten på en eventuell gärningsman.

Men idag skriver tre veterinärer på DN debatt att det mest sannolika är att djuren skadat sig själva. Och att Sveriges Veterinärförbunds varningar till hästägare saknar grund och bidrar till onödig oro hos många hästägare.

Dalarna – Knivskurna hästar

– Veterinärförbundet borde inte gå ut ned sådana uppmaningar utan att man diskuterat detta ordentligt. Det skapar oro, säger en av de tre veterinärerna, Mikael Fälth till SVT Smålandsnytt.

– Vi har en personlig övertygelse att skadorna inte kommer från djurplågare som skär hästarna, säger han.

Hur kan ni vara säkra på det?

– Helt säkra kan vi ju inte vara, men min personliga övertygelse är att det inte finns.

Mikael Fälth menar att det är väldigt svårt att skada en häst på det viset.

– De sparkar och gör ett väldigt motstånd, säger han.

Övertygade redan innan undersökning

Han tror också att djurägare är övertygade att någon skadat deras häst redan när se kommer till kliniken:

– I många fall ser det ut som ett knivsår, men såret beror sannolikt på att hösten har kliat sig på föremål och skadat sig av pinnar och grenar. Veterinärer lyssnar såklart på djurägarens oro, övertygas i vissa fall och sedan är hjulet igång. 

Efter debattinlägget i Dagens nyheter har han blivit kontaktad av flera veterinärer som tackat för att man skapar en debatt kring detta.

– Det är inte bara vi som ställer oss tveksamma till det här, säger Mikael Fälth.

Dalapolisen övertygade om motsatsen

Polisen i Dalarna är övertygade, utifrån de veterinärsrapporter som genomförts efter knivskärningarna i Dalarna, att hästarna är skurna med kniv. Men ställer sig positiva till att ämnet debatteras.

– Det är bra att debatten nyanseras, att det faktiskt finns naturliga förklaringar till att hästar får den här typen av skador. Men att så kategoriskt utesluta att människor skulle tillfoga hästar skador på det här sättet är lite märkligt, säger Stefan Dangart vid dalapolisen. 

När det gäller de aktuella fallen i Dalarna – Hur säkra är ni på att det är en gärningsman som ligger bakom detta?

– Vi grundar ju våra ställningstaganden på sakkunskaper, i det här fallet veterinärer som har konstaterat att hästarna inte kunnat få de här skadorna på ett naturligt sätt, utan är tillfogade av människa, säger Dangart.

Läs debattartikeln här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Knivskurna hästar

Mer i ämnet