Polisen som misstänks för misshandeln arbetar inte längre i yttre tjänst, utan i inre tjänst hos polisen i Dalarna, berättar den lokala polisområdeschefen Mats Lagerblad. Foto: SVT, TT

”Vi måste hålla rent framför vår egen dörr”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog två veckor för polisen att anmäla en kollega som misstänks för att ha misshandlat en man i arresten i Borlänge – men lokalt menar man agerat fort nog.

En polis i Dalarna misstänks för att ha misshandlat en man i arresten i Borlänge, som omhändertogs utifrån lagom om omhändertagande av berusade personer, LOB. Händelsen utreds nu vid polisens avdelning Särskilda Utredningar i Västerås

Fast att anmälan – som gjordes av polisen själva efter händelsen – gjordes först två veckor efteråt, ser man inte särskilt kritiskt på.

– Det är inget konstigt – personen som blev utsatt är inte den personen som har uppmärksammat det som hände, utan det är egen personal som har reagerat och som fört det vidare till arbetsledare. Och innan man vet om man ska göra en anmälan så måste man ta reda på fakta – finns det anledning tro att brott är begånget? Om det är det, då är det en skyldighet att anmäla, säger Mats Lagerblad som är lokal polisområdeschef i Borlänge.

Behövde fakta för att anmäla

Lagerblad menar bland annat att man var tvungen att titta närmre på ärendet innan man gjorde en anmälan.

– För att få tag i fakta som kunde bekräfta det som hänt och sen tog det några dagar extra rent administrativt. Jag vill nog påstå att vi bedömde det här ärendet och gjorde en anmälan så fort vi hade underlaget tillgängligt.

– Vi gör inga egna utredningar, men när vi har ett underlag så ska vi självklart anmäla.

Polis togs ur tjänst direkt

Polisen som anmäldes arbetar inte längre i yttre tjänst, utan har inre tjänst sedan händelsen anmäldes. Men varför det tagit nästan tre månader att utreda brottet, vilket inte Lagerblad kommentera utan hänvisar till polisenheten i Västerås.

Vilken påverkan som en sån här händelse har för polisens förtroende hos allmänheten, beror på vad utredningen kommer fram till.

– Den här händelsen har vi anmält själva – men den ska först utredas. Det är först när man kan konstatera att brott begåtts och någon blir fälld, för det då har det bevisligen hänt något. Och sådant är inte bra för polisens förtroende.

Viktigt att anmäla

Han menar dock att det är ”högt i tak” hos polisen när det kommer till att kunna vara självkritiska – men också högt i tak när det kommer till att kunna reagera och anmäla på det som sker inom polismyndigheten.

– Min uppfattning är att det pratas mycket om värdegrunderna och att de diskussionerna har flyttats fram och haft ett helt annat fokus under de senaste fem-tio åren. För oss är det oerhört viktigt att upprätthålla förtroendet genom att vi att hålla rent framför egen dörr och att det som anmäls sedan hanteras av en opartisk enhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.