18-åring döms för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

De unga män 18 och 19 år gamla som åtalats för branden i föreningshuset i Marmaverken, utanför Söderhamn i januari år dömdes idag. 18-åringen döms för mordbrand och 19-åringen döms för skadegörelse.

Det var vid 04:30-tiden på årets första söndagsmorgon som räddningstjänsten larmades till en brand i Föreningarnas hus i Marmaverken utanför Söderhamn. I lokalerna brukade det vara ungdomsgård på kvällarna och varannan vecka arrangerade föreningen musikkafe för de äldre. Framme på platsen visade det sig handla om en fullt utvecklad brand i lokalerna. Huset fick kraftiga brandskador men inga personer skadades i branden.

Unga personer som deltagit i en fest hämtades in för förhör efter tips från allmänheten och två av de häktades sedan misstänkta för inblandning.

Branden i Marmaverken

De båda männen nekade till mordbrand alternativt medhjälp till mordbrand, men de har erkänt att de har brutit sig in i lokalen den aktuella natten.

Den 18-årige mannen döms nu till 3 månaders fängelse och skyddstillsyn. 19-åringen frikänns från åtalen om mordbrand och medhjälp till mordbrand, men döms för skadegörelse.

Samtidigt som rättsprocessen mot de unga männen pågått så har ett mödosamt arbete för att sanera och reparera huset pågått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Marmaverken

Mer i ämnet