Mödosamt jobb efter Marmabranden

Uppdaterad
Publicerad

De unga män 18 och 19 år gamla som åtalats för branden i föreningshuset i Marmaverken, utanför Söderhamn i januari år får sin dom under torsdagen. Samtidigt pågår det mödosamma arbetet med att sanerar och reparera byggnaden som blev förstörd.

Folk och föreningar i området har ställt upp för de barn och äldre som drabbades efter branden. Men med hjälp av organisationer och gåvor från privatpersoner har delar av verksamheten trots allt kunnat drivas vidare. Men Föreningarnas hus framtid är oviss, Det oklart ​ om föreningens försäkring täcker hela restaureringen av byggnaden.

​Saneringen och upprustningenpågår för fullt i förenignarnas hus, som var Marmaverkens hjärta. I lokalerna var det ungdomsgård på kvällarna och varrannan vecka arrangerade föreningen musikkafe för de äldre. Marmaborna har genom åren firat skolavslutningar och julfester i byggnaden. Och det var efter en fest i början på januari i år, som huset förstördes i en brand.

Branden i Marmaverken

– Först var var man bara chockad över det som hade hänt, och sen arg och förbaskad över vad de ställt till med. De flesta marmaborna har många fina minnen därifrån, säger Helena Möller.

Många vill hjälpa till

Bygden har slutit upp för de barn och äldre som drabbades när föreningshuset eldhärjades. Musikkaféerna har flyttats till Filadelfiakyrkan i Mokorset. Marmaverkens IF har upplåtit sin klubblokal till ungdomsverksamheten, och både privatpersoner och organistioner har skänkt grejer.

– Jag la ut på Facebook och det vart respons på en gång. Både föreningar, företag, privatpersoner och kyrkan har skänkt alla mögliga grejer, sådant som jag bad om.

Det är oklart hur mycket föreningen måsta bekosta själva av restaureringen och hur stor del försäkringen täcker. För inventarier som har nått en viss ålder kan ersättningen vara lägre än det kostar att köpa nytt. Annelie vet idag inte när upprustingen är klar och huset kan fyllas med aktiviter igen.

– Det är stora kostnader, och sen får vi hoppas att försäkringspengarna kommer att täcka upp. Men det vet vi inte alls i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Marmaverken

Mer i ämnet