Arbetsförmedlingen stoppar honom från praktik

Uppdaterad
Publicerad

Trots läkarbristen så fastnar många invandrade läkare i systemet när de vill börja arbeta som läkare i Sverige. Azhar Sogawi är en av de som drabbats. Han behöver göra praktik för att få visa sina kunskaper i ett prov – men stoppas av Arbetsförmedlingen.

Vägen till svensk läkarlegitimation varierar beroende på i vilket land man fick sin läkarutbildning. Azhar Sogawi utbildades i Irak och för att han ska godkännas som läkare i Sverige så måste han först klara ett kunskapsprov.

Han har klarat den teoretiska delen och större delen av den praktiska, men det är inte tillräckligt för att godkännas så han måste göra om hela provet. Och det är då systemet sätter käppar i hjulet för honom på allvar.

Väntan på läkarlegitimationer

– Jag mår psykiskt dåligt. Jag bor i en liten stad och alla frågar mig om jag har hittat jobb eller praktik, berättar han.

”Beviljar praktik för ett annat yrke”

Provmyndigheten har beslutat att Sogawi måste auskultera, det vill säga gå bredvid en läkare som ett slags praktikant, i två månader för att lära sig hur svenska läkare arbetar innan han får göra om provet. Men detta går inte Arbetsförmedlingen med på.

– Vi beviljar inte någon praktik utifrån de riktlinjer vi har från Socialstyrelsen. Vi kan bevilja praktik för ett annat yrke, till exempel vårdbiträde, men inte som läkare säger Charlotte Humling, chef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

På Socialstyrelsen säger man däremot att det inte ska finnas några hinder att auskultera som läkare, problem med till exempel de försäkringar alla måste ha inom vården uppstår först om det rör sig om ett anställningsförhållande.

– För att arbeta eller utöva yrket läkare måste man ha legitimation, men för att bara gå bredvid och auskultera finns det inga bestämmelser, säger enhetschef Pernilla Ek på Socialstyrelsen.

Inga som helst?

– Nej.

Olika prioriteringar

Läkarförbundets internationella samordnare Joel Hellstrand tycker situationen låter märklig men blir samtidigt inte förvånad. Enligt honom fungerar hanteringen av läkare väldigt olika beroende på vilken Arbetsförmedlingen man tillhör.

– Arbetsförmedlingen har sina olika prioriteringar och ibland förekommer det föreställningar om att läkare har det lätt att få jobb i Sverige och då behöver de inte några stora insatser från arbetsförmedlingens sida, säger han.

Azhar Sogawi har anmält sitt ärende till diskrimineringsombudsmannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väntan på läkarlegitimationer

Mer i ämnet