Blixten orsakade en skogsbrand i Voxna. Här kämpar räddningtjänsten mot elden. Foto: Foto: Daniel Sjöholm

Åskan startade stor skogsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Åskan ställer till med stora problem. Det brinner på flera håll runt om i länet. I Voxna orsakade blixten en stor skogsbrand.

Larmet kom strax efter 13-tiden till räddningtjänsten. Blixten slog ner i skogen i Voxna i Ovanåker och orsakade en stor skogsbrand.

Branden spred sig snabbt och var omkring en hektar stor. Vi 16-tiden hade räddningtjänsten lyckats ringa in branden. Brandmän från både Voxna och Edsbyn kämpar mot elden.

LÄS OCKSÅ: Blixten slog ner i villa

Branden var belägen i svår terräng på Rövarberg, men ska vara under kontroll nu.

– Vi har jobbat med branden i flera timmar. Vi är fortfarande kvar, men nu är det under kontroll, säger Berggren, inre befäl på räddningtjänsten.

Det har även kommit flera larm om skogsbränder i Nordanstig och i Hudiksvall. I Bergsjö är skogsbranden ungefär 50*40 meter. I Ilsbo är branden cirka 30*30 meter.

– Vi har ganska precis kommit fram till platserna. Båda bränderna ligger besvärligt till i terrängen, säger Niklas Bruhn, inre befäl på räddningtjänsten i Norrhälsinge.

– Prognosen är dock ganska god. Dessutom har det kommit lite, lite regn. Vi hoppas det hjälper, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.