Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvaltningsrätten slår fast att Älvkarlebypolitikern Paul Wiséns företag Blockfront ska betala 702 890 kronor till skatteverket. Hör honom om beslutet i klippet. Foto: Privat/SVT

Kommunpolitikerns företag försätts i konkurs efter skattesmäll

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har tidigare berättat om centerpolitikern Paul Wiséns företag Blockfront FCR Datapower AB som ska betala 702 890 kronor till skatteverket. Beslutet har överklagats till Förvaltningsrätten som ger Skatteverket rätt.

Företaget, som ägs av Älvkarlebypolitikern Paul Wisén (C), åkte tidigare i år på en rejäl skattesmäll.

Huvudfrågan i tvisten är om bolagets försäljning av datorkraft ska beskattas i Sverige eller om det är fråga om försäljning inom EU där mer förmånliga skatteregler gäller.

Kryptomining i Gävleborg

Skatteverket menar att Blockfront inte har lyckats visa vem som är slutkund för den sålda produkten. Därför ska de beskattas i Sverige.

Förvaltningsrätten går på Skatteverkets linje.

– Företaget som blockfront hänvisar till som köpare är bara en förmedlare, inte en kund. Vem som slutligen har köpt produkten kan de heller inte visa, säger Johan Rick, rådman Förvaltningsrätten.

Försätts i konkurs

Enligt Paul Wisén (C) har företaget inte varit aktivt under den senaste tiden och kommer nu att försättas i konkurs.

– Det känns skönt att få klargjort vad som gäller. Det har varit osäkerhet kring det här, säger Paul Wisén (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kryptomining i Gävleborg

Mer i ämnet