Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från kryptocontainern och hör vad Paul Wisén har att säga om Skatteverkets beslut. Foto: Privat/ screenshots

Kryptoföretag åker på skattesmäll – ägs av toppolitiker

Uppdaterad
Publicerad

En container specialbyggd för att utvinna kryptovalutor annonserades ut på Facebook marketplace för en miljon kronor. Säljaren? En toppolitiker i Älvkarleby kommun – Paul Wisén (C).

SVT Gävleborg kan nu avslöja att centerpartistens kryptoföretag krävs på flera hundratusen kronor i skatt av Skatteverket.

Paul Wisén (C) sitter i kommunstyrelsen och i fullmäktige i Älvkarleby kommun men har sitt företag Blockfront FCR datapower AB på en adress i Gävle. Politikerns företag är ett av fyra kryptoföretag i Gävleborgs län som granskats av Skatteverket och som nu krävs på stora summor i skatt. Paul Wiséns företag krävs på 702 890 kronor.

Sålt till internationellt företag

Kryptoföretaget utvinner inte själv kryptovalutor. Det säljer istället datorkraft till förmedlingstjänsten Nicehash som kopplar ihop säljare av datakraft med köpare som använder kraften för kryptomining.

Kryptomining

Nicehash är ett internationellt bolag och en av de största förmedlingstjänsterna av datakraft som används för kryptomining. Det är försäljningen av datakraft till förmedlingstjänsten som enligt Skatteverket bevisar att Paul Wiséns företag ägnat sig åt kryptomining.

Blockfront har fått betalt för datakraften i kryptovalutan bitcoin. En betalningsmetod som är svår att kontrollera, enligt Skatteverket.

Oense med Skatteverket

Det är vilken typ av verksamhet som bedrivs samt vem som är slutkund som Skatteverket har prövat.

Paul Wisén menar att det är förmedlingstjänsten som är slutkund, medan Skatteverket hävdar att det är köparen av datakraften. Vem som är slutkund påverkar också bedömningen om vilken typ av verksamhet som bedrivs – som i sin tur avgör hur mycket skatt som ska betalas.

Paul Wisén har överklagat Skatteverkets beslut som avser beskattningsåret 2021 samt januari till och med juni 2022 till förvaltningsrätten.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det felaktigt att Blockfront FCR datapower hade fakturerat Nicehash 8,7 miljoner kronor i maj 2022. Det rätta ska vara att Blockfront fakturerade 86 900 kronor.

Mer om den specialbyggda kryptocontainern

Information om kryptocontainern kommer från Blockfronts egen hemsida.

• Utrustningen har inte kapacitet att utvinna bitcoin. Däremot har den kapacitet att utvinna kryptovalutan ethereum – vilket enligt Energimyndigheten drar 99,95 procent mindre el att utvinna än bitcoin.

• Containern flyttades 2021 till en vindkraftpark med tillgång till 13 megawattimmar fossilfri energi, som driver containern.

• Det får plats upp till 1 440 servrar i de specialbyggda facken. Företaget har 550 servrar i containern.

Containern är en äldre HQ-modell, cirka 12 meter lång.

Källa: Blockfront FCR datapower AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kryptomining

Mer i ämnet