Tre män åtalas bland annat för mordförsök och misshandel på en restaurang i Gävle. Foto: SVT

Åtal efter krogattackerna i Gävle och Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot 8 november 2016 attackerades personal och restauranggäster i Gävle och Sandviken av flera män.

Nu stäms tre personer som skall vara medlemmar i mc-klubben Bandidos för mordförsök, misshandel och hot.

Kvällen 7 november gick fyra män in på en krog i Sandviken, där det uppstod bråk med personalen som eskalerade till mordhot och misshandel.

Männen hotade att personer i personalen skulle skadas eller dödas, lyfte batong mot dem och slog den i bardisken, hotade bränna ner stället, välte möbler, knuffades och lyfte kniv mot dem – allt enligt stämningsansökan.

Våldsam misshandel

En av männen ska ha sagt åt en annan att gå och hämta en pistol för att skjuta dem, varpå denne kom tillbaka med handen innanför jackan som om han hade ett vapen. Två i krogpersonalen misshandlades med slag och sparkar mot huvud och kropp, och en blev slagen med en stol, skriver åklagaren.

Senare på natten utspelade sig en liknande händelse på en restaurang i Gävle. Av stämningsansökan framgår att tre män som misstänks för attacken i Sandviken, också ska vara de som gav sig på två gäster som ingrep när det blev bråk på restaurangen. Det är en 50-åring, en 30-åring och en 22-åring.

Särskild råhet

Enligt åklagaren slog trion då först en person i huvudet och på kroppen med batong, med knytnävarna, och försökte döda honom med knivhugg i magen. När den andre gästen försökte försvara den första, blev han slagen i ansiktet med en stol och knivhuggen i låret.

Det handlar om svår kroppsskada och gärningsmännen visade särskild hänsynslöshet och råhet, menar åklagaren som lägger mordförsök, och grov misshandel till åtalet. Ändå är detta inte allt.

Jagade och körde på offret

De tre männen ska dessutom ha slagit ytterligare en person med batong i huvudet och på kroppen. En av de två yngre männen sprang efter offret med kniv i handen och den andre, som då körde en bil, ska ha kört på personen med sådan fart att denne flög upp på motorhuven och slog emot en husvägg.

Det här klassas som ytterligare ett fall av grov misshandel i stämningsansökan.

Tillhör mc-gäng

De misstänkta greps relativt snabbt av polis på platsen. Åklagare Peter Olofsson säger till Gefle dagblad att männen är medlemmar i det kriminella mc-gänget Bandidos, och orsaken till att de båda bråken uppstod skall vara att de hade synliga klubbsymboler på kläderna. Det var när restaurangpersonalen sade till männen att de inte fick ha sådana symboler på sig i lokalerna, som situationen gick helt över styr.

– Då anser de här männen att de blivit förolämpade å deras klubbs vägnar, säger åklagaren till tidningen.

De två yngre männen har sin adress i Västmanland och en av dem stäms även för rattfylleri och grov olovlig körning. Den äldre mannen hör hemma i Stockholmstrakten och stäms också för rattfylleri, ringa narkotikabrott och för att ha haft en otillåten kniv när han körde en lastbil i Gävle några dagar tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.