Foto: Emma Åhlström/SVT

Återanvända kläder spar vatten

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har Gävleborna kunnat lämna in sina gamla kläder i en container på Stortorget i stan. Det handlar om att återanvända istället för att kasta, allt för ett mer hållbart samhälle.

Visste du att det krävs 7000 liter vatten för att tillverka en t-shirt, och att vi i Sverige varje år kastar åtta kg textilier per person? Fyra studenter på Högskolan i Gävle vill att vi ska veta, och för att uppmärksamma och sprida kunskap om hur onödigt mycket vatten som egentligen går åt vid klädtillverkning startade de projektet Vatten i garderoben.

– Det handlar främst om att handla mer secondhandkläder istället för att köpa nytt hela tiden, säger Elina Turpeinen, grundare av Vatten i Garderoben.

Klädsortering i vardagen

På lördag kommer kläderna som samlats in att säljas till förmån för välgörenhet och under lördagskvällen så uppmärksammas miljön i och med Earth hour då stora delar av centrum kommer att släckas ner. Men tjejerna vill också att fastighetsägare ska se över miljörummen i bostadsområdena, så att återbruk blir en naturlig del av vardagen.

– Vi har träffat Gavlegårdarna och vi kommer att få de första biståndscontainers i miljöhusen i Andersberg, säger Elina Turpeinen och Denize von Walden, också grundare Vatten i Garderoben fyller i.

– Jag tror att om det finns en praktisk lösning, så kan det blir lika naturligt att sortera sin textiler som många av oss sorterar glas, batterier och liknande.

Varför är det här viktigt?

– Det är viktigt för att vi ska kunna ha en hållbar utveckling utav det samhället vi lever i, säger Denize von Walden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.