”Brandmän kommer att säga upp sig”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya kollektivavtalet som rör deltidsbrandmän leder till lägre ersättningar menar facket, som varnar för uppsägningar om inte SKL, Statens kommuner och landsting, vill omförhandla.

Det som upprör Brandmännens riksförbund i nya kollektivavtalet för deltidsbrandmän handlar om att OB-ersättning och en bilersättning tas bort, medan dagersättningen höjs. Från flera håll i landet hotar deltidsbrandmän med att säga upp sig i protest.

– De som mest har larm på nätter och helger kommer att förlora, Hudiksvall är en av de kårerna. Likaså de som jobbar borta på veckorna och har jour på kvällar och helger, de kommer också att förlora, och det är generellt över hela Sverige, säger Staffan Sjöström, klubbordförande i Hudiksvall och Nordanstig.

Staffan Sjöström tror att det nya, centrala avtalet, kommer att leda till att man motvilligt tvingas förhandla fram en bättre ersättning på lokal nivå istället.

I Lilla Edet i Västra Götaland har ett lokalt avtal redan skrivits efter att majoriteten av deltidsbrandmännen sa upp sig i protest.

”Kan bero på missuppfattningar”

På SKL förstår man dock inte upprördheten hos brandmännen.

– Värdena i avtalet har inte minskat utan istället har vi gjort omfördelningar och sen höjer vi de värden som finns i avtalet, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef hos SKL.

Men varför är brandmännen så arga då?

– Ja vi ställer oss lite frågande till det också. Det kan bero på en del missuppfattningar, säger Niclas Lindahl

Hårt ansträngda

Staffan Sjöström säger att Brandmännens riksförbund är säkra på att det nya avtalet leder till sämre ersättningar och är orolig för konsekvenserna. Redan i dag råder det brist på deltidsbrandmän i Hudiksvall och Nordanstig.

– Vi är väldigt hårt ansträngda över hela Sverige och det här kommer att leda till uppsägningar om det inte blir någon motprestation, säger Staffan Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.