Dottern Emy Maru och den svenske advokaten Hans Bagner tar emot beskedet från Fikru Marus etiopiske advokat. Foto: Privat

Domen mot Hudiksvallsläkaren skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Den etiopiska domstolen meddelar nu på måndagsförmiddagen att domen mot den svenska hjärtläkaren Fikru Maru inte kommer att presenteras i dag. Den skjuts upp i 10 dagar.

Domstolen har inte uppgett någon anledning till varför man skjuter upp beslutet. Fikru Maru fick i dag inte ens komma till domstolen, utan det var hans etiopiske advokat som fick meddelandet från domstolen på morgonen.

Stor besvikelse i familjen

Fikru Marus dotter, Emy Maru, har rest från Sverige till Addis Abeba för att vara på plats när domen i dag skulle komma.

Fikru Maru

– Jag är besviken och tycker att det är tråkigt att de fortsätter med den här psykologiska terrorn med att skjuta upp beslut utan någon planering. Jag förstår inte vad det är som ska ske de här 10 dagarna som ska skjutas upp, säger Emy Maru till SVT Nyheter Gävleborg och fortsätter.

– Även om jag var beredd på att det skulle kunna bli så här, hade jag i alla fall förväntat mig att det skulle bli någon form av förhandling eller att det skulle komma något officiellt beslut.

”Otroligt plågsamt för honom”

När SVT Nyheter pratar med Emy Maru är hon utanför fängelset och på väg in för att träffa sin pappa.

– Jag tror att han kommer att vara väldigt besviken. Han var inställd på att få komma till domstolen i dag. Det här är otroligt plågsamt för honom. Om ett besked skulle skjutas upp förväntade han få veta varför och vart processen ligger någonstans, säger Emy Maru.

Advokat vill se kraftfullare agerande

Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner är också på plats i Addis Abeba. Han är förvånad över domstolens beteende och förväntar sig att Svenska UD agerar.

– Vi kommer att ha ett möte med den svenske ambassadören nu i eftermiddag. Vi funderar på hur vi kan få ett mer kraftfullt agerande från Sveriges sida. Det handlar inte längre om sakfrågan, om det har skett någon förseelse eller brott, utan det handlar om hela behandlingen av saken. Det är något som Sverige kan ha synpunkter på och kan framföra. De har kanske redan gjort det, men det behövs på ett mera kraftfullt sätt, säger Hans Bagner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet