Socialsekreteraren misstänks ha raderat ärenden som bland annat rör utsatta barn. Foto: TT

Döms för att ha raderat barnärenden

Uppdaterad
Publicerad

Den socialsekreterare i Gävle som misstänks för att ha raderat en mängd barnärenden har fått sin dom av tingsrätten. Hon nekar fortfarande till alla anklagelser.

Den socialsekreterare som åtalades för att ha raderat över 150 ärenden där barn varit inblandade döms till villkorlig dom och dagsböter. Hon döms för både dataintrång och tjänstefel.

Under rättegången nekade kvinnan till anklagelserna, men tingsrätten gör bedömningen att det inte är möjligt att någon annan person kommit över hennes lösenord och loggat in via hennes dator för att radera ärendena.

I en låst låda på kvinnans rum hittades dessutom flera raderade handlingar. Hon har inte kunnat förklara hur de hamnade där. I domen skriver tingsrätten att kvinnan borde ha insett att det hon gjorde var fel.

Barn i behov av stöd

Det är under en tvåårsperiod, mellan 2011 och 2013, som socialsekreteraren misstänks ha raderat anmälningar. Handlingarna ska röra barn och ungdomar som misstänks fara illa och är i behov av hjälp och stöd. Brottet uppdagades när en person ringde upp för att få uppföljning på sitt ärende, men handläggaren kunde inte hitta någon dokumentation i fallet. 

Gävle kommun har inte lyckats återskapa alla ärenden som socialsekreteraren raderat och rätten menar att det finns en risk att barn som far illa inte får de hjälpinsatser som är nödvändiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.