Foto: Arkivbild/SVT

”Jag raderade inte anmälningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det var ord mot ord i Gävle tingsrätt när rättegången mot den socialsekreterare som misstänks ha raderat över 150 ärenden rörande barn och ungdomar på Socialtjänsten i Gävle, hölls under torsdagen dag. Socialsekreteraren nekade till alla anklagelser, medan åklagaren gjorde allt för att bevisa motsatsen.

När socialsekreteraren i dag mötte rätten hade hon ingen förklaring till att över 150 anmälningar som kommit in till socialtjänsten i Gävle har försvunnit. Hon säger att det i alla fall inte är hon som har raderat dem och nekar till all slags inblandning i saken. Men i åklagarens sakframställan finns bevis som pekar mot den åtalade kvinnan.

– Raderingarna har skett med den inloggningskod som socialsekreteraren har, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

Raderade handlingar under två år

Det är under en två års period, mellan 2011 och 2013, som socialsekreteraren misstänks ha raderat anmälningar. Handlingar om barn och ungdomar som misstänks fara illa och är i behov av hjälp och stöd. I dag står hon åtalad för 13 fall.

– Min klient ställer sig frågande till allt det här. Hon nekar till anklagelserna, säger försvararen Cecilia Beijar.

– Jag tror att hon har gjort det här för att underlätta arbetsbördan. Att hon har kommit efter med dokumentationen och därför väljer den enklaste vägen ut. Men det är spekulationer från min sida, säger Birgitta Fernlund.

Socialsekreteraren är misstänkt för tjänstefel och dataintrång. På grund av att kvinnan tidigare är ostraffad yrkar åklagaren på en villkorlig dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.