Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer att prioritera bort vissa skolor och vissa områden” – säger förebyggandeenhetens chef Camilla Vallgren. Foto: Arvid Jansson/arkiv

Efter Gävle kommuns sparkrav – 20 unga hämtas hem från HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämndens sparkrav på 40 miljoner kronor innebär att 20 unga som idag vårdas på HVB-hem hämtas hem. Det innebär att kommunens fältassistenter som jobbar brottsförebyggande nu måste bistå öppenvården.

– Vi kommer att jobba mindre med våldpreventionsinsatser, säger Camilla Vallgren, enhetschef på förebyggandeenheten.

Socialnämnden spenderade 140 miljoner kronor på HVB-placeringar under 2023. Det ska under det närmaste året bantas ner med 40 miljoner kronor.

Besparingen ska ske genom att hämta hem 20 personer som idag är utplacerade på HVB-hem för vård på hemmaplan.

– Det kan handla om kriminalitet, bristande anknytning eller beroendeproblematik. Ofta är det en kombination av behov, säger Anna Bakken Krentze, enhetschef för öppenvården Gävle kommun.

Resurser riktas om

För att kunna hantera situationen kommer öppenvården att behöva ta resurser från kommunens fältassistenter inom förebyggandeenheten.

– Vi får självklart fler resurser till att arbeta med ungdomar och deras familjer. För att på ett bättre sätt kunna jobba med de som behöver mycket stöd, säger Anna Bakken Krentze.

Det som kommer att få stå tillbaka är det breda brottsförebyggande arbetet riktat mot barn och unga.

– Vi kommer att prioritera bort vissa skolor och områden. I ett längre perspektiv tror jag att det kan få konsekvensen att människor känner att de kommer längre ifrån socialtjänsten, säger Camilla Vallgren, enhetschef på förebyggandeenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.