Simon Nilsson, verksamhetschef på Region Gävleborg; Bengt Friberg, kommunchef Hudiksvall, och Kristina Holgersson, polisområdeschef i Hälsingland. Foto: SVT

Regionen medger brist i krisstöd till anhöriga efter mord

Uppdaterad
Publicerad

När två personer mördades av en okänd gärningsman i den lilla byn Råbo utanför Hudiksvall fanns inget krisstöd att erbjuda till anhöriga eller berörda grannar. Varken kommunen, polisen eller Region Gävleborg startade upp någon krisorganisation.

Kommunchef Bengt Friberg tycker att det är många som får ta på sig ansvaret för att anhöriga till mordoffren inte fick någon hjälp eller stöd i anslutning till den chockartade händelsen.

– Vi hade säkert kunnat göra mer, sjukvården hade säkert kunnat göra mer, polisen skulle kanske ha gjort mer och räddningstjänsten. Det är många parter en sådan här gång, inte bara en enskild organisation eller person som kan hängas ut. Det bygger på att man ska ha en bra samverkan och den klaffade inte fullt ut kan man säga, säger Bengt Friberg.

Dubbelmord i Hudiksvall

TV: Se ett längre reportage med de ansvariga på polisen, Hudiksvalls kommun och Region Gävleborg

Polisområdeschefen i Hälsingland, Kristina Holgersson, tycker inte att det är polisens ansvar att se till att drabbade får krisstöd i det akuta skedet.

– För vår del var koncentrationen den natten på att se över vad som hade hänt, gripa gärningsman eller gärningsmän, vi visste inte om det fanns någon kvar i området eller inte. Vårt primära uppdrag är att skydda medborgare, att rädda liv, hitta en gärningsman och att utreda brottet, säger hon.

LÄS MER: Familjen fick ingen krishjälp när Vanja mördades

Kan inte förklara

Både kommunen och polisen menar att det är sjukvården som måste ta det akuta ansvaret för att hjälpa människor i chock. Natten när grannparet i Råbo mördades kom maken till den mördade kvinnan in till akuten i Hudiksvall, men fick inget krissamtal. Varför kan verksamhetschef Simon Nilsson på Region Gävleborg inte svara på.

– Man kan läsa i läkaranteckningar att man har diskuterat psykologiskt stöd, men det har inte blivit någonting av det förrän nästkommande dag. Om man har ringt till det här anhörigstödet och de har haft fullt upp och det är därför han har fått vänta, det kan jag bara spekulera i.

LÄS MER: Grannar i chock när vännerna mördades

Vad tänker du om det?

– Det är tråkigt. Om anhörigstöd inte kan komma in så brukar någon ur personalen ta sig tid att sitta ner. Ofta handlar det bara om en samtalspartner att stödja sig emot. Det behöver inte alltid vara en specialiserad person för det. Varför vi inte har kunnat göra det den här natten vet jag inte, säger han.

Ska inte hända igen

Det finns inget lagkrav på att en kommun ska ha ett krisstöd att tillgå för medborgare när något som det här inträffar. Däremot är kommunen, polisen och sjukvården skyldiga att ge stöd till den personal som har arbetat under svåra förhållanden. Kommunen har tidigare haft en så kallad POSOM-grupp, som byggt på frivilliga som ger krisstöd till drabbade. Den fungerade inte vid det här tillfället. Det har nu lett till att Hudiksvalls kommun startat en krisorganisation som alltid finns i beredskap.

LÄS MER: Dubbelmordet i Råbo – detta hände

– Även om det inte står i lagboken att vi har ett ansvar att gå ut med krisstöd på det sättet så har vi faktiskt spänt bågen och sagt att vi har ett samhällsansvar för vårt geografiska område, Hudiksvalls kommun, och då ska vi kunna gå in och stötta de som finns i den här kommunen så långt vi känner att vi kan, säger kommunchefen Bengt Friberg.

Han har förståelse för reaktionen från vänner och anhöriga till de mördade.

– Hade det här varit idag när vi har den här krisorganisationen igång så är jag övertygad om att den hade varit aktiverad, inte bara för de anställda i kommunen, utan också stöttat de personer som nu är besvikna och ledsna över att vi inte gick in, säger Bengt Friberg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Hudiksvall

Mer i ämnet