Chockade grannar tvingades lämna sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara de närmast anhöriga till offren som känt sig bortglömda efter det brutala dubbelmordet i Råbo. Grannarna som väcktes mitt i natten saknade också ett akut krisstöd.

När man kommer till Råbo, en idyllisk by som slingrar sig runt en liten sjö, kan man inte ana att det skett ett brutalt mord här för lite mer än ett halvår sedan. Om det inte vore för minneslunden som grannar och anhöriga till offren har gjort i ordning skulle inget synas.

TV: Se hela reportaget med grannarna i Råbo

Dubbelmord i Hudiksvall

Makarna Astrid och Tage Eriksson glömmer aldrig den där natten innan julafton, när polisen knackade på dörren.

– Jag gick och öppnade. De sa, ”Ni har fem minuter på er att försvinna härifrån, lås dörren och åk härifrån”. Då visste man inte var man hade kläder eller någonting, man blev riktigt yrvaken, förklarar Tage Eriksson.

LÄS MER: Dubbelmordet i Råbo – detta hände

Dödsbesked från media

De fick order om att de skulle ta bilen till ett hotell i stan. De kunde bara ana att det var något fruktansvärt som hade hänt eftersom det var fullt av poliser i byn, men de fick ingen information av polisen.

– Det var en kommissarie som kom fram och sa att det inte fanns några rum. Han undrade om vi hade några bekanta att åka till, berättar Astrid Eriksson.

LÄS MER: Familjen fick ingen krishjälp när Vanja mördades

Trots alla frågor fick de inga svar.

– Ingenting. Det var ingen som ringde och berättade vad som hade hänt förrän vi hörde på tv. Då förstod vi att det var våra bästa kompisar som skulle fira jul hos oss, säger Tage Eriksson.

LÄS MER: Regionen medger brist i krisstödet

Det var chockartat att via media få den insikten. Precis som de närmaste anhöriga till de mördade hade grannarna stort behov att få krisstöd.

– Att bli utslängd så där är fantastiskt illa skött tycker jag. Att inte få reda på någonting... Vi skulle haft en kurator eller någon som tog hand om oss. De brukar ju öppna bönhus eller kyrkor dit man kan gå men här var ingenting, säger makarna Eriksson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Hudiksvall

Mer i ämnet