Inne i en container har mellan fem och tio personer bott. Foto: Anders Sundin/SVT

Nya riktlinjer för EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Permanenta bosättningar med EU-migranter ska inte tillåtas i Gävle och deras barn ska inte erbjudas skolgång – det är några av punkterna i de nya riktlinjerna som kommunstyrelsen antog idag.

– EU-migranternas situation är inte ett kommunalt ansvar. De är på besök i tre månader, det är grunden, säger Inger KällgrenSawela (M) kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i samband med att de nya riktlinjerna för EU-migranter antogs till SVT Nyheter Gävleborg.

Gävle kommun beräknar att cirka 60 utsatta EU-medborgare från i huvudsak Bulgarien vistas i Gävle idag, de flesta försörjer sig genom tiggeri och gatumusicerande och bor i husvagnar eller bilar på parkeringar och ödetomter.

Rutin för avhysning

Men enligt kommunens nya Riktlinje för utsatta EU-medborgare ska kommunen arbeta mot otillåtna bosättningar.

”Ingen kan eller får bosätta sig var man vill. Bosättningar som strider mot gällande lag är således illegala och kommunerna bör därför agera utifrån gällande lagstiftning”, står det i beslutsunderlaget.

Tanken är att kommunen redan efter ett dygn, då allemansrätten inte längre kan sägas gälla, ska söka upp och informera i bosättningar om att de är illegala och att man måste flytta.

– Jag tror det är klokt av Gävle kommun att komma in i ett tidigt skede. Jag besökte nyligen Malmö och det är till vissa delar en delad stad. Man har illegala bosättningar, men man har också slumområden där människor som inte är EU-medborgare bor, säger Inger KällgrenSawela.

– Jag vill inte ha ett segregerat Gävle, jag vill ha ett Gävle som hänger ihop. Det betyder att vi redan från början ska vara tydliga med att vi inte tillåter några illegala bosättningar. Vi ska ha ordning och reda och hjälpa till med det vi kan, att berätta var man kan bo  på vandrarhem eller på en camping.

Avhysningar av EU-migranter från illegala bosättningar är ofta komplicerade och under året ska en särskild rutin tas fram av kommunen hur de ska gå till.

Ingen skola

Kommunens hållning är att EU-migranterna är tillfälliga gäster i landet, och som sådana har deras barn inte rätt till svensk skolgång.

– Vi tror det är bäst att barnen är kvar i de länder de kommer från och går i skolan där. Deras skolgång är deras hemländers ansvar och inte Gävle kommuns, säger Inger KällgrenSawela.

Några remissinstanser påpekar dock att om EU-migranterna stannar längre i landet än vad de har rätt till enligt EU:s regler så har deras barn rätt till skolgång på samma grunder som barn till alla personer som vistas illegalt i Sverige.

Arbete istället för tiggeri

För att få EU-migranterna att sluta tigga och istället ta olika tillfälliga arbeten finns planer på ett särskilt vägledningscentrum, i samarbete med ideella organisationer, där EU-migranterna ska kunna få information om det svenska systemet.

Akutboende

Socialförvaltningen ska också ta fram förslag på tillfälliga evakueringslokaler där EU-migranterna ska kunna ta skydd vid extrema väderlägen (till exempel snöstorm eller kallare än -20 grader).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.