Fikru Maru

Fikru Maru nekas träffa ambassadpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru som sitter fängslad i Etiopien ska upp i rätten igen. Men nu nekas han att träffa ambassadören.

– Det är inte bara ambassadören utan det handlar om konsulära tillträdet från ambassaden generellt, säger Patric Nilsson, kommunikatör Utrikesdepartementet.

Fikru Maru har inte fått tillåtelse att träffa Sveriges ambassadör eller övrig konsulär personal inför nästa session i rätten som är på onsdag. 

Man kommer från försvarets sida kräva att få ta del av de vittnesberättelser som finns från de andra internerna under upploppet på fängelset. Ett upplopp som Fikru Maru påstås ha startat, enligt åklagaren. 

Fikru Maru

– Vi vet inte vad som händer imorgon. Det är upp till domstolens humör, de improviserar, säger Hans Bagner, svensk advokat.

UD ligger på för ett möte

Från Utrikesdepartementets sida kommer man nu ligga på för att få tillträde till Fikru Maru. 

– Vi har generellt fått träffa frihetsberövade personer i andra länder men vi får ibland avslag. Men vi backar inte, vi fortsätter att ansöka, säger Patric Nilsson, UD. 

På vilka grunder Fikru Maru nekas träffa ambassadpersonalen kände Patric Nilsson för tillfället inte till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet