Foto: Roger Nilsson

Gävlebocken brann ner första dagen

Uppdaterad
Publicerad

Julbocken i Gävle hann inte stå så länge på Slottstorget i år. Efter att den invigdes på eftermiddagen har den redan brunnit ner. Ett vittne säger att han såg en man hälla bensin på bocken, tända på och springa därifrån.

I år firar Gävlebocken 50 år i staden och under sina fem decennier har den brunnit ner nästan varje år. I år dröjde det bara några timmar efter invigningen innan bocken brann ner.

”Åh nej, så lite tid jag fick med er i år. Men tro mig, jag kommer resa mig ur askan! Vi ses nästa år igen mina vänner!” står det på Gävlebockens egna Twitter.

Gävlebocken

”Hällde bensin på bockens ben”

Ett vittne, som vill vara anonym, uppger att han såg gärningsmannen tända eld på bocken vid elvatiden.

– Jag och min flickvän kom dit ungefär vid tjugo i elva för att ta lite bilder för att vi hade missat invigningen tidigare på dan. Då iakttog jag en kille på andra sidan gatan som fotograferade bocken från olika vinklar.

När paret skulle ta några sista bilder fick de även med den misstänkte gärningsmannen på bild.

– Strax därefter springer han fram och hoppar över staketet. Han tar fram en flaska som han häller på bockens ben och tänder på.

Vittnet satte efter gärningsmannen och kände lukten av bensin. Det följde en jakt genom Gävle centrum, men gärningsmannen kom undan. Se vittnenas egna film här. Vittnet beskriver den misstänkte bockbrännaren som en man mellan 20 och 30 år, normallång och med en militärgrön mössa och mörka kläder på sig.

Skelettet kvar

Bocken invigs under första advent varje år på Slottstorget i Gävle. Men efter att lågorna slukat all halm fanns enbart skelettet kvar av årets julbock på söndagskvällen.

– Det känns fruktansvärt tråkigt. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga. Det känns så tråkigt, säger Maria Wallberg från Bockkommittén  till SVT Nyheter.

Se mer: Live ur Gomorron Sverige i dag. Från polisens sida söker man gärningsman och har inlett en förundersökning om grov skadegörelse.

Lång tradition att bränna ner bocken

Första bocken byggdes 1966 och redan på nyårsafton det året brann den ner för första gången.

– Någonstans var det där det blev någon slags tradition som är jättetråkig. Vi vill såklart att Gävlebocken ska stå på sin plats så länge som möjligt, säger Maria Wallberg.

Men ger inte bränderna en bra PR-skjuts som gynnar er också?

– Självklart är vi medvetna om att det är så det står till, men vi vill helst att den ska stå efter nyår så att vi själva kan montera ner den. Vi förstår också att bocken har blivit världskänd för bränderna.

Klarat sig några gånger

Under sina 50 år har bocken klarat sig från lågorna 18 gånger. Men den stackars halmfiguren har däremot utsatts för andra attentat, bland annat har den blivit överkörd ett år. Sammanlagt har bocken klarat sig helt orörd tolv gånger.

I nuläget finns det inte några planer på att bygga upp bocken igen för i år.

Har ni funderat på att bygga bocken i ett brandsäkert material?

– Vi har inga planer eftersom traditionen är en halmbock, men vi får fundera på det mesta, säger Maria Wallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet