Foto: Privat

Här jagar paret efter misstänkte bockbrännaren

Uppdaterad
Publicerad

Paret skulle fotografera julbocken i Gävle – då såg de en man hälla bensin på bocken, tända på och springa därifrån. Sen tog de upp jakten på gärningsmannen.

Julbocken i Gävle sattes i brand bara timmar efter invigningen. Ett vittne, som vill vara anonym, uppger för SVT Nyheter att han såg gärningsmannen tända eld på bocken vid elvatiden på kvällen.

– Jag och min flickvän kom dit ungefär vid tjugo i elva för att ta lite bilder för att vi hade missat invigningen tidigare på dan. Då iakttog jag en kille på andra sidan gatan som fotograferade bocken från olika vinklar.

Gävlebocken

När paret skulle ta några sista bilder fick de även med den misstänkte gärningsmannen på bild.

– Strax därefter springer han fram och hoppar över staketet. Han tar fram en flaska som han häller på bockens ben och tänder på, säger mannen.

Tar upp jakten på bockbrännaren

Vittnet känner lukten av bensin och sätter efter gärningsmannen.

”Spring älskling” hörs hans flickvän ropa på filmen.

Därefter följer en jakt genom Gävle centrum, men vid länsmuseet försvinner gärningsmannen och lyckas komma undan. Vittnet beskriver den misstänkte bockbrännaren som en man mellan 20 och 30 år, normallång och med en militärgrön mössa och mörka kläder på sig. Ännu är ingen gripen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet