• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Gävlebocken snart här igen

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka är bocken återigen uppsatt i Gävle, den kommer att invigas av Leif Bäcker som för tionde året i rad byggt bocken.

Bocken har satts upp i Gävle sedan år 1966 och trots att den brunnit ned flera gånger, är den uppe igen i slutet av nästa vecka. De senaste nio åren har det varit Leif Bäcker som byggt Gävles bock, men i år blir det den tionde och sista som han bygger. Som tack för alla år får bockbyggaren inviga årets bock, som hålls den första advent.

Bocken är handgjord och består av 56 halmmattor och 12 000 knutar. Den kommer att bevakas av väktare, men Gävle kommun vill inte gå in på detaljer om hur den kommer att skyddas. Gävlebor uppmanas däremot att besöka bocken så mycket som möjligt. För att locka gävleborna kommer det bland annat att hållas tävlingar, folkfest och luciatåg.

Gävlebocken

Varför tror du att bocken är så speciell för Gävleborna?

– Gävle mår väldigt bra av att bocken står här och att den inte blir angripen därför att så länge som den står här så syns Gävle i världen. Samma dag som den skulle bli attackerad så går en löpsedel runt och sedan slocknar ljuset i Gävle, säger Annelie Hydén, ordförande i Bockkommittén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet