Snart 100 000 gävlebor Foto: TT/Montage

Hur ska Gävle fira 100 000 invånare?

Uppdaterad
Publicerad

Gävle växer och redan i mars förväntas kommunen få 100 000 invånare. Nu efterlyser kommunen idéer på hur ska firandet gå till?

– Det är gävlebornas fest, och då är det självklart att vi låter gävleborna tycka till om hur firandet ska se ut, säger kommunikationschef Johan Adolfsson, i ett pressmeddelande.

I budgeten för 2017 avsatte Gävle kommun en miljon kronor för att fira att Gävle blir en storstad med 100 000 invånare. Redan i mars förväntas man nå målet, och det ökade antalet invånare kommer att uppmärksammas på olika sätt under 2017. Tanken är att kommunen ska bjuda på ett storslaget firande till sommaren.

– Planeringen är redan igång, men vi vill ha in fler tips och idéer från gävleborna. Alla kan tycka till via gavle.se, de som vill vara anonyma kan självklart lämna tips ändå, säger Johan Adolfsson.

Sätta Gävle på kartan

Kommunen hoppas på att när Gävle växer och når 100 000 gävlebor så sätter det kommunen på kartan.

– Gävle går från att vara en stor småstad till att vara en liten storstad. Detta kan bland annat bidra till att företag som idag inte finns här överväger att etablera sig i Gävle. Med fler jobbtillfällen och ökad tillväxt ökar också våra möjligheter att fortsätta utvecklas som stad, säger kommunstyrelsens ordförande Inger KällgrenSawela (M).

Här kan gävleborna tycka till: http://www.gavle.se/Kommun--politik/Press-och-informationsmaterial/Gavle-100-000/Hur-vill-du-fira-Gavle-100-000/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.