Gävle kommun firar tryckfriheten – lokala medier inte bjudna

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 december fyller den svenska tryckfrihetsförordningen 250 år. Det firas i Gävle med en festival i gasklockorna på Brynäs under tre dagar. Inga lokala medier är inbjudna.

En ambitiös festival arrangerad av kommunen med föreställningar, debatter och utställningar med fokus på det skrivna ordet. Men ingen av de lokala tidningarna med 100-åriga traditoner av lokal debatt och närvaro finns med på programmet. Något som förvånar Gefle Dagblads politiska redaktör Karin Bergkvist.

– Jag letade och letade i programmet utan att hitta någonting om de lokala tidningar vi har här på orten, säger hon. Det tycker jag är lite anmärkningsvärt när man lokalt firar tryckfrihetsförordningen. Det är ju mer aktuellt än någonsin med allt prat om mediekris, om hot och hat mot journalister och hur vi handskas med det i vår vardag.

Upprätthåller demokratin

– Det är ju inte alternativmedierna eller rikspressen som bevakar vad som händer här och upprätthåller demokratin här i Gävle, det är ju de lokala tidningarna och de lokala mediekanalerna som gör det. Ser till att det finns en öppen debatt och granskar vad som händer i Gävleregionen.

Tror du att Gävle kommun helt enkelt glömde bort er?

– Man kan lätt tro att det är så det har gått till, säger Karin Bergkvist. De har ju lite tid på sig nu att klämma in lite mer i programmet...

Festivalen Xpress som firar tryckfriheten 250 år äger rum i Gasklockorna i Gävle mellan den 1 och 3 december. I programmet finns bland annat författaren Theodor Kallifatides, rapparna Frida Scar och Silvana Imam, frilansjournalisten Martin Shibbye och fotografen Ulf Berlund. Men ingen från något lokalt mediehus är inbjuden i det officiella programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.